Vilmos, Bíborka
2 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

McLaren: felmerült a tavalyi autó bevetése

2013.03.19. 10:18

Kilencedik és tizenegyedik helyen ért célba az Ausztrál Nagydíjon a két McLaren, Jenson Button két pontot, Sergio Perez egyet sem szerzett. Az eredmény valójában tükrözi az istálló hétvége előtti, illetve pénteki várakozásait, mégis kisebb pánikhangulat uralkodott a csapatnál Melbourne-ben.

A pocsék eredmények után az Autosport szerint az is felmerült, hogy a hétvégén, Malajziában már a tavalyi gépet tolják ki az idei, elődjéhez képest jócskán átalakított kocsi helyett, ám ezt Martin Whitmarsh McLaren-főnök határozottan cáfolta.

„Jelenleg ezen az autón kell keményen dolgoznunk. Tudjuk, hogy bizonyos területeken van benne potenciál, nem is kicsi, és leszorítóerőben jobb lehetne a tavalyi gépnél. Csakhogy meg kell értenünk, hogy működik, és hozzá kell férnünk a benne rejlő teljesítményhez. Mindannyiunknak volt olyan kocsijuk a múltban, amiből nehéz volt kihozni a sebességet, még ha a leszorítóerős számai igen meggyőzőek is voltak. Ez az autó kemény diónak tűnik ebből a szempontból, és dolgozni kell rajta, rájönni, hogyan működik, majd megoldani a problémát" - vázolta a menetrendet Whitmarsh.

   buttonvizslat

Azt viszont nem cáfolta, hogy négy nap alatt nem fog sikerülni megoldást találni, sőt, ennél jóval hosszabb időre van szükségük.

„Egy ilyen hétvége után, azt hiszem, kicsit erős lenne azt állítani, hogy a mérnökeink magabiztosan állnak a feladat elé, de hiszünk abban, amire csapatként képesek vagyunk. Biztos vagyok benne, hogy legyőzzük a gondokat, még ha ez nem is fog olyan gyorsan megtörténni, mint szeretném. Mindenestre lelkesíteni fogom az embereimet a munkára."

A McLaren valóban híres arról, hogy meglehetősen gyorsan tud reagálni, és visszaállni a helyes vágányra, kérdés, hogy pontosan most mennyi idő lesz ez, és nem lesz-e annyi, hogy ne érje meg az erőlködést: az év végén ugyanis ez a gép szinte úgy ahogy van, mehet a múzeumba, mert 2014-ben gyökeresen megváltoznak az F1 szabályai. A mostani kocsival hat futamon át szórakozni, pénzt beleölni, helyre tenni, mikor a világbajnoki esély már rég elment, csak azért, hogy mondjuk két futamot nyerjenek vele júliusban és augusztusban, ésszerűtlen döntésnek tűnik.

Egy verseny után végkövetkeztetést levonni persze nagyon korai, de a dolgok nem néznek ki túl jól a csapatfőnök szerint sem.