Csak Kimi Raikkönen tud ilyet manapság

2013.03.20. 18:10

Hetedik helyről indulva nyerte meg Kimi Raikkönen a vasárnapi, szezonnyitó Ausztrál GP-t, amihez hasonló teljesítményt csak ő tudott elérni az utóbbi tíz évben. 2003 óta ugyanis nem történt olyan, hogy valaki ilyen gyenge pozícióból rajtoljon, és eső vagy biztonsági autós szakasz segítsége nélkül győzni tudjon.

Legutóbb, a 2003-as Amerikai GP-n Michael Schumacher nyert hetedikről biztonsági kocsi nélkül, ám ezen a futamon esett, és a víz, illetve a száradó pálya, a gumiválasztás esetlegessége jócskán befolyásolta a sorrendet.

A 2003-as Maláj Nagydíj győztese volt a legutóbbi, aki a hetedik kockáról indult, és végig szárazon vezetve elsőként ért célba: Kimi Raikkönen. Ez volt a finn élete első sikere egy tikkasztó, végig napsütéses futamon, még mclarenesként.

   kimiwin

A köztes időben nem akadt pilóta, aki minden külső segítség nélkül hetedik vagy rosszabb helyről startolva eljutott volna a győzelemig. Raikkönen és csapata, a Lotus most azzal húzott nagyot, hogy egyedüliként tudták két kerékcserével megoldani a versenyt a riválisok háromja helyett.

Tavaly Fernando Alonso 11.-ről futott be a valenciai Európa GP-n, de nagy segítségére volt ebben a safety car.

Melbourne-ben csak David Coulthard nyert hetediknél gyengébbről, ám 2003-ban, 11.-ről startolva eső és két biztonsági szakasz támogatta.

Hétvégén máris jön a következő GP, a Maláj Nagydíj, és Raikkönen első sikerének 10. évfordulója.