A Red Bull már elkezdte védeni Vettelt

2013.03.25. 15:00

"Markkal nem vagyunk barátok, de most neki kellett volna nyernie. Fekete bárány lettem" - ismerte el Sebastian Vettel, hogy megszegte a csapatutasítást a Maláj Nagydíjon, az istálló kérése ellenére előzte meg Webbert, és nyerte meg a versenyt. Az eredményhirdetés után bocsánatot kért.

Chris Horner futam közben butaságnak nevezte, amit csinált, és már akkor közölte vele a rádión, hogy lesz mit megmagyaráznia. Vettellel zárt ajtók mögött aztán elbeszélgetett, azt mondta, három hét múlva, a kínai futam előtt újra el fog. Úgy gondolja, Vettel "úgy döntött, ignorálja a csapat kérését, és a saját érdekeit az istállóé elé helyezi, ami helytelen, és ezt már ő is elismeri".

Az újságírók megkérdezték a főnöktől, miért nem utasították Vettelt, hogy adja vissza az első helyet. "Tényleg úgy gondolják, ha azt mondjuk neki, lassíts, és engedd vissza, megtette volna?" - felelte Horner. (Arra nem tért ki, akkor miért gondolták, hogy az előzési tilalmat be fogja tartani.)

   webbervettel

Hétfőn a csapatvezető természetesen még mindig a történtekről beszélt, de mintha már változott volna a hangvétele.

"Legyünk őszinték, nem igen bíznak egymásban 2010 Isztambul óta, de a tisztelet megmaradt. Ám gondoljanak vissza a tavalyi Brazil GP rajtjára, ahol Marknak megmondtuk, hogy ne mozduljon, és elkezdett versenyezni. Előfordul az ilyesmi" - idézte az Autosport Hornert, aki három évvel ezelőtti karamboljukról, és az előző évi, világbajnokságot eldöntő futamról beszélt.

Webber ott a harmadik, a vb-re hajtó Vettel a negyedik helyről rajtolt, és az első kanyarban a kedvezőbb, belső ívre került. Webber ennek ellenére ráment, behajtott eléje. A német visszaesett a középmezőnybe, és két kanyarral később a tumultusban megpördült. Az utolsó helyről jött vissza aztán, és megszerezte a címet.

Horner szerint Vettel és Webber "autóversenyzők, akik a határokat feszegetik, a versengés a vérükben van". "Ezért szerződtetjük őket, és emiatt alkottak ennyire sikeres párost az elmúlt öt évben" - magyarázta.

Arra, hogy Vettel számíthat-e szankciókra, illetve hogy milyenekre, annyit felelt, "az ügyet belsőleg kell intézni".

Webber már a dobogós interjúban kimondta, hogy a csapatnál Vettel "védett" pozícióban van. Tény, hogy a Red Bull-tulaj Dietrich Mateschitz, egyben az F1-istálló különleges tanácsadója, Helmut Marko mindig Vettel mellé állt az utóbbi öt évben. Webbert többször is kritizálta, legutóbb januárban, amikor arról beszélt, az ausztrál képtelen elviselni a vb-esélyességgel járó pszichikai nyomást.

Vettel az utóbbi négy évben 26 futamot és 3 vb-címet nyert a Red Bull-lal, Webbernél ez a két szám 9 és 0.