Brawn: Pohár vizet találtunk a sivatagban, és egy cseppet sem akartunk elpazarolni

2013.03.27. 09:29

Megindokolta Ross Brawn Mercedes-csapatfőnök, miért alkalmazott csapatutasítást a Maláj GP-n pilótái között. A vasárnapi futam felétől Lewis Hamilton és Nico Rosberg egymás mögött, a 3-4. helyen haladt, és a német azt kérte Brawntól, hadd előzzön, mert tudna gyorsabban menni. Az angolnak a rádióbeszélgetésekből kiszivárgottak alapján folyamatosan takarékoskodnia kellett az üzemanyaggal, miközben Rosberg jobban nyomta volna neki. De nem tehette.

"Megítélésem szerint abban volt a legkisebb kockázat, ha a pilóták a helyükön maradnak. Nico megelőzhette volna Lewist, de a fogyasztása miatt ő sem jutott volna messzire" - idézte az Autosport Brawnt. Vagyis ha Rosberg le is hagyta volna Hamiltont, hamarosan neki is el kellett volna kezdenie spórolni a benzinnel, és esélye sem lett volna a vezető Red Bullok után eredni.

"A 3-4. helyet kiváló eredménynek tartottuk, és nem tehettem kockára. Amikor később elmagyaráztam az istállónak, mi történt, a helyzetet ahhoz hasonlítottam, mikor egy ember a sivatagban rábukkan egy pohárka vízre, és egyetlen cseppet sem pazarolhat el. Vagyis mindkét pilóta üzemanyagszintje ki volt centizve, a fogyasztásukat pedig a vezetési stílusuk is befolyásolja. Állandóan a fogyasztásuk függvényében kellett reagálnunk, ám miközben kettejük folyamata kissé különbözött egymástól, mindkettejüknek ugyanazokat a módosításokat kellett végrehajtaniuk futam közben, hogy elérjék a célt" - fejtette ki a csapatfőnök. Azaz Hamilton és Rosberg ugyanannyi benzint fogyasztott el, mire elérte a célt, csak más-más tempóban, ezért lehetett, hogy a brit a futam elején gyorsabb volt, és elhúzott, míg a végére Rosberg, aki először lemaradt, befoghatta.

Ettől persze még előre lehetett volna engedni őt, de a két Mercedes másodperceken belül ért volna célba, és mivel az RBR-ek elérhetetlenek voltak, Brawn feleslegesnek tartotta a helycserét.

"A fogyasztást mindig alaposan megvizsgáljuk a futam után, most is ezt tesszük, hogy ebből a leckéből tanuljunk" - zárta le a témát, de azt még megjegyezte, hogy mindkét embere viselkedésével különösen elégedett.

Rosberg feleselt vele egy keveset a befutóig, viszont megtette, amire kérte, a helyén maradt. Hamilton lassabbnak érezte magát csapattársánál, ezért röstellte, hogy ő állhat a dobogóra, és ott ezt el is ismerte.

Nem jártak úgy, mint a Red Bull, ahol Vettel csapata tiltása ellenére előzte Webbert, és megnyerte a futamot, nagy belső balhét kavarva az istállónál.

Bernie Ecclestone-nak mindenesetre sem az RBR, sem a Mercedes módszere nem tetszett.