Kimi Raikkönen is esélyes a Red Bullhoz

2013.04.02. 10:11

Név szerint említette a Red Bull Racinghez Mark Webber helyére Kimi Raikkönent a csapattulajdonos Dietrich Mateschitz. Az üzletember a speedweek.de-nek beszélt az ausztrál utódlásáról.

Webber múlt hétvégén került összetűzésbe csapattársával, Sebastian Vettellel, amikor a német az istálló tiltása ellenére megelőzte, és megnyerte a versenyt. Webber kiakadt, dühös lett Vettelre, Webber ügynöke azonnal azt mondta, a két pilóta egyike távozik a szezon végén.

Chris Horner csapatfőnök ezt cáfolta, de az tagadhatatlan, hogy Webber szerződése lejár az év végén. Évente hosszabbított eddig, azt Horner sem tudta biztosra mondani, hogy újra megteszi. Sőt, a bild.de állítja, megy.

Webber augusztusban 37 éves, vagyis visszavonulókorba jut, erre utalt Mateschitz is, aki ennek ellenére megtartaná.

"Csak ő tudja, hogy visszavonul-e, de az biztos, hogy van esélye a helyre, mindig szívesen látjuk itt - mondta a tulaj, de folytatta. - Csakúgy, mint egy fiatalt, akár Ricciardót, akár Vergne-t a Toro Rossóból. Kimi menő és gyors, neki is van sansza. Tudom, hogy ez kissé diplomatikus válasz, és nyitva hagyja a kérdést, elnézést érte, de így állnak a dolgok. Minden más spekuláció."

A két STR-pilóta előléptetése meglepetés lenne, mert most már több mint egy év alatt egyikük sem mutatott semmit a kiscsapatnál. Raikkönen jól érzi magát a Lotusnál, idén az első futamot megnyerte, nála minden attól függhet, hogy alakul az élete jelenlegi istállójánál. Ha jönnek a futamgyőzelmek, és vb-esélyes lesz ebben az évben, nehéz elképzelni, hogy távozzon, ám ha nem, a Red Bull az utóbbi években mutatott formája alapján szinte garancia a sikerre: ésszerűtlen lenne, ha nem ugrana, ha hívnák.

A finnek jó a kapcsolata a Red Bull-lal, személyes szponzora volt éveken át, és finanszírozta egyévnyi rali-vb-részvételét is.

Szintén erősíti váltása lehetőségét, hogy Vettellel igen jóban van, a legjobb haverja a pilóták közül. És nem is ő van oda a bajnokért, hanem inkább Vettel az ő nagy tisztelője, ez tavaly Abu-Dzabiban is kiderült.

A Sport Week úgy tudja, Webbernek a Porsche már ajánlatot tett 2014-re, hogy szálljon be újrainduló Le Mans-projektjébe, legyen az egyik vezérpilótája.