Szerződés- és egyeneshosszabbítás júliustól

2013.04.15. 11:26

A Hungaroring Zrt. első embere már biztos abban, hogy az idei Magyar Nagydíjon aláírják a hosszabbítást 2016 utánra. Gyulay Zsolt a DIGI Sport Reggeli Start című műsorában jelezte: a jogdíj nem nő, pályaátszabásra egyelőre nem lesz se idő, se pénz, de a pilótáknak így is egyik kedvencük Mogyoród; a célegyenes hosszabbítható, a lelátókat pedig fel kell újítani, erre kérnek pénzt a kormánytól.

„A hosszabbításról folytatott tárgyalások nagyon jól haladnak: a kormány már döntött arról, hogy 2016 után is támogatja a Forma-1 rendezést, megvan tehát a biztosíték a jogdíjakra. Ecclestone úr részéről is megvan a bizalom, úgyhogy biztos vagyok abban, július 28-án hosszabbítunk. A jogdíj nem fog nőni, sőt bizonyos százalékokat még le is alkudtunk” - mondta az elnök-vezérigazgató.

  Gyulay hozzátette: „Bernie Ecclestone Forma-1-főnökkel hetente egyeztetünk, benne él a pálya életében, mindent megbeszélünk. Ugyanakkor mi nem tudunk versenyezni a sanghaji, bahreini vagy a jövendő szocsi pályával, viszont a Hungaroringet európai szintre kell felújítani az új szerződéshez. A németországihoz hasonló jegyárért ma maximum 10-20 százaléknyi szolgáltatást tudunk nyújtani hozzájuk képest.”  

„Még nem teljesen biztos, hogy elmarad a pálya átszabása; két dolog azonban nem fordulhat elő: nem mehetünk bele olyan nyomvonalváltozásba, amely hihetetlenül nagy terheket ró az államra vagy a társaságra, illetve nem kezdhetünk olyanba, amit nem tudunk befejezni a 2014-es futamra - blama nem fordulhat elő. Két gond van a nyomvonalátszabással: vagy kifelé kell menni a területről, újabb telkeket megvásárolva, vagy befelé terjeszkedve óriási földmunkákba kéne vágni. Egyébként nincs is akkora nyomás rajtunk egy új előzési zóna kialakítására."

  „Nagyon meglepő volt nekem, mennyire kedvelik a pilóták a mogyoródi versenypályát; meglehet, kicsit összekeverik magával Budapesttel, egy biztos: az első háromban van a futamunk népszerűsége a versenyzők körében. Ők viszont nem szeretnének nagy átalakításokat. A célegyenest valóban meg kellene hosszabbítanunk, talán már augusztustól. Még egy előzési zónához azonban hegyeket kéne elhordani” - fűzte hozzá a ring első embere.

„Az elmúlt évtizedek és a mostani esős tél rettentően meggyengítette a lelátókat és az elektromos rendszert, a vízelvezetést: most mindent fel kell mérni, és felújítani. A cég - bár nyereséges - a renoválásra kérni fog milliárdokat az államtól, saját forrásból az ambulanciát építjük fel. Szeretném, ha a 2013-as futam után rögtön belevághatnánk, akkor is, ha a kormány csak jövőre tud fizetni” - jelezte Gyulay.