Aliz
6 °C
14 °C

A női pilóták betojnának a Forma-1-ben

2013.04.15. 15:13
Sir Stirling Moss szerint a nők fizikálisan ugyan készen állnak, de mentálisan soha nem lesznek elég jók.

„Azt gondolom, az erő megvan bennük, de nem vagyok biztos benne, hogy a mentális képesség is ahhoz, hogy keményen, kerék a kerék ellen versenyezzenek - nyilatkozta a 83 éves Moss a női versenyzőkről a BBC-nek. - Az ilyen szituációkban mutatkozna meg, hogy nincs meg bennük a kellő rátermettség. Az életveszéllyel és az ebből adódó mentális stresszel, ami győzelmi kényszerben éri az embert, nem tudnának megbírkózni."

Susie Wolff, a Williams tesztpilótanője nem ért egyet Moss-szal, kiakadt, azt mondta, "hallani sem akar Moss véleményéről".

A korábbi 16-szoros futamgyőztes szerint a háromról másfél órásra rövidült futamok fizikai megterhelését kibírnák a nők, a fokozott koncentrációt már nem.

Wolff szerint Moss idejében valóban az életüket kockáztatták a pilóták, mára viszont technológiailag sokkal fejlettebb és sokkal biztonságosabb is lett az F1. "Mossnak hihetetlen, hogy egy nő F1-autót vezessen, ezt meg is értem, mert az ő idejében abban a pillanatban, hogy beültek a kocsiba, az életüket kockáztatták. Manapság viszont sokkal fejlettebb a technológia, minden sokkal biztonságosabb" - kontrázott Susie Wolff.

Moss nézetét részben osztja Bernie Ecclestone, részben nem: "Nem tudom, miért ne versenyezhetne nő a férfiakkal. Az viszont igaz, hogy egyhamar nem lesz nő a rajtrácson. Erre csak egy kisebb csapatnál lenne esélye, komoly szponzorral a háta mögött."

A 30 éves Wolff már második éve tesztel a Williamsnél, bízva abban, hogy éles helyzetben is megmutathatja, mit tud, de egyelőre még nem ő az istálló hivatalos tartalékversenyzője.

Stirling Moss, akit a legjobb nem világbajnoknak tartanak, egy anekdotát is megosztott az ő idejében versenyző Maria Teresa de Filippisről: „Bár ellenünk versenyzett, de sosem felejtett el a visszapillantóba nézni, hogy el tudjon minket engedni, amikor leköröztük. Mindig, amikor elmentem mellette, csókot dobtam neki.”

Eddig mindössze öt nő próbálkozott a Forma-1-ben, közülük csupán egy, Lella Lombardi jutott el a pontszerzésig. Utoljára, 1992-ben Giovanna Amati kapott lehetőséget a Brabhamnél, de a rajtrácsra végül nem állhatott fel. Háromszor próbálkozott bekerülni a futamra, de nem futotta meg a szintidőt.

Női versenyzők a Forma-1-ben

Maria Teresa de Filippis – 5 verseny (1958-69), 3-szor állt rajthoz, 0 pont
Lella Lombardi – 17 verseny (1974-76), 12-szer állt rajthoz, 0,5 pont
Divina Galica – 3 verseny (1976-78), egyszer sem kvalifikált
Desire Wilson – 1 verseny (1980), nem kvalifikált
Giovanna Amati – 3 verseny (1992), egyszer sem kvalifikált

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?