25 éve nem volt ekkora show a Forma-1

2013.04.20. 13:12

"Azért nem dől össze a világ; Ez nem olyan verseny, amit megszoktunk; Túl szigorúan kritizálják a Forma-1-et" - ezekkel a címekkel jelent meg a hét közepén a világ vezető autóversenyes szaklapja, az Autosport online változata. Az angolok szerint az előző futam több, mint 70 előzése ugyanis mesterséges volt, a dupla előzési zóna és a gyorsan kopó Pirelli-gumik miatt ugyanis túl könnyű lett előzni, és ez a minőség rovására mehet. Elemzéseikben a brit kollégák is arra jutottak, nincs itt semmi gond és semmi probléma az F1-gyel, a címlapon mégis azt sugallták, itt bizony gondok vannak.

Martin Whitmars, a szenvedő McLaren csapat főnöke azonnal megvédte az F1-et.

"Nagyon jó verseny volt Kínában, főleg, amikor a végére összejött a 2-4. helyezett. 8-9 másodpercen belül ért be négy kocsi, ami nagyon érdekes. Ráadásul más-más taktikával. Sok ilyet fogunk még látni a következő futamokon. De a lényeg az, hogy ha a rajt előtt körbekérdeztünk volna, hogy ki nyerhet, hat-hétféle választ kapunk. És ez jó a sportnak. Nem lenne rossz tartósabb gumikon menni, de a show, amit az utóbbi két-három évben látunk, jobb, mint bármikor az elmúlt 25 évben."

A hétvégi bahreini verseny előtt pilótája, Jenson Button is csatlakozott hozzá, pedig ha valakinek, neki nem sok öröme van eddig ebben az évben: 9. hely, kiesés, 5. hely az eredményei sorozatban.

"Sok előzés volt Sanghajban, de azt tudjuk, hogy mindenkit sosem fogunk tudni kielégíteni ebben a sportágban, vagy bármilyen sportágban. Szerintem mi jól szórakozunk versenyzés közben. Mondom ezt úgy, hogy szinte csak kaptam az előző futamon. Kevesebb kerékcserével majdnem mindig fáradt gumin mentem, így általában engem előztek. Vagyis nekem nem volt épp a legélvezetesebb, de ha többször cseréltél kereket, akkor viccesnek kellett lennie. Nekem úgy tűnt, elég keményen tudták nyomni neki a többiek. Régebben olyan gumikkal mentünk, amik kibírták az egész távot, és semmi előzés nem volt. Nagyon nehéz megtalálni az egyensúlyt. De két vagy három kiállással végig lehet menni, és szerintem erre is törekedtek erre a szezonra, vagyis ez jó. Sok csapat képes az élmezőnybe kerülni, az F1 nagyszerű jelenleg. Élvezem a versenyzést. Nem láttam egy futamot sem kívülről, de amit magam körül látok, abból ítélve remek lehet nézni" - elemezte a helyzetet Button.

Lewis Hamilton, a gumik egyik legnagyobb kritikusa is csatlakozott hozzá. Ő előzött is, harmadiknak futott be, ám nem érezte, hogy túl könnyű lett volna elmenni a többiek mellett. "Én igazából nem is használtam (az előzést segítő szárnyat, DRS-t). Nagyszerű ez a versenyzés, csak egy kicsit más, mint amit megszoktunk."

A ferraris Felipe Massának sem ment Sanghajban, csak hatodik lett, de a versenyzéssel elégedett.

"Ha otthon nézném, tetszene. Jó irányba halad a sport, az egyetlen probléma a helyes gumik kiválasztása, hogy a keverékek ne legyenek túl messze egymástól, ezen kell dolgoznunk" - nyilatkozta.

A Pirelli ezt a vágyát is teljesítette, a nyomásnak engedve Bahreinbe a puha keverék helyett a közepest hozta a kemény mellé. Nem is volt akkora időbeli különbség pénteken a szabadedzéseken a két típusú gumi között.