Ágnes
-5 °C
2 °C

Ezt a balhét nem lehet könnyű elsimítani

2013.04.23. 11:54

Tényleg késhegyre menő csatát vívott Bahreinben egymással a két McLaren, Sergio "Checo" Perez keményen támadta Jenson Buttont, egyszer első szárnyát sem kímélve hátulról nekiütközött, majd az angol szorította le a pályáról a mexikóit, miközben többször egymásnak koccantak a kocsik. Button kiakadt, és üvöltött a rádióba a főnökeinek, hogy higgasszák le Perezt.

"Hangos voltam, érzelemkitörésem volt, de újra ugyanezt mondanám. A versenyzés nagyszerű volt, de Perez nem. Szerintem túl agresszíven ment. 300-nál nem számítasz arra, hogy a csapattársad jön a kerekednek. Meglepett, azt hiszem, nem csak engem. Az ilyesmiből gokartban kinő az ember" - mondta közvetlenül a futam után a végül csak 10.-ként végző exbajnok.

Perez nyugodtan ennyit mondott: "Szerintem annyira voltam agresszív vele, mint ő velem. Valószínűleg persze túl sok volt, mindkettőnk versenyébe kerülhetett volna".

A csapatfőnök Martin Whitmarsh, a sportigazgató Sam Michael és a két pilóta még Bahreinben leült rendezni a történteket.

"Jót beszélgettünk, Jenson és Checo is alaposan át akarta magát rágni az eseményeken, és pozitív érzésekkel felállni. Checo elismerte, hogy néha túl közel ment a csapattársához, Jenson meg azt, hogy túl szigorúan reagált" - mindösszeennyit árult el a nyolcszemközti eszmecseréről Michael.

Whitmarsh megerősítette, hogy engedte a csapattárscsatát, és ahogy a múltban, a jövőben is ezt fogja tenni. (Szemben a Red Bull-lal és a Mercedesszel.)

"Az istálló pozíciója egyszerű. Engedjük, hogy keményen, de sportszerűen versenyezzenek, cserébe elvárjuk, hogy ezt értékeljék, és ne okozzanak nekünk csalódást. Néha szinte túlmentek a határon, dehát ez van, ha hagyod őket versenyezni. Ha nem hagynánk, a hátsó azt gondolná, gyorsabb volt, elment volna, csak mi meggátoltuk, és kárt okoztunk neki. Sok helyről hallottam, hogy le kellene állítanom őket. Nem tettem, ami szörnyű következményekkel járhatott volna, de hosszú távon ez a helyes döntés. Mindkét versenyző tudja, hogy a másik támadhatja, és fel van készülve rá."

Perezt az első három futam után szinte már azzal csúfolták, hogy elfelejtett vezetni a topcsapatnál, erre jócskán rácáfolt a hatodik helyével, a harcosságával, és azzal, hogy a végén még Fernando Alonsót is kiszorította a pályáról egy sportszerű párharcban.

"Perezben fellobbant a szikra, ezt semmiképp sem akartuk kioltani" - utalt Whitmarsh arra, esze ágában nem lehetett leállítani a 22 éves tehetséget.

Idén már a második futamon csapatsorrendet alkalmazott a Red Bull és a Mercedes, előbbinél nagy balhé lett belőle, Vettel és Webber összeveszett, utóbbinl Hamilton és Rosberg úriemberként kezelte a helyzetet, és fogadta az utasításokat.

A McLaren az előző három szezonban sem bánt kesztyűs kézzel a versenyzőivel, Button akkori társával, Hamiltonnal is többször koccant, egyszer komolyan ütköztek is, annyira, hogy Hamilton kiesett a futamról.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!