Újra McLaren-Honda a Forma-1-ben

2013.05.16. 13:08

Megerősítette csütörtökön a Honda, amiről hónapok óta pletykáltak a Forma-1-ben: a japánok 2015-től motorszállítóként térnek vissza a sorozatba, legsikeresebb volt csapatukhoz, a McLarenhez.

Az istálló neve ismét McLaren-Honda lesz, mint a klasszikus időkben, amikor 1988 és 1992 között négy pilóta- és konstruktőr-vb-t nyertek együtt, a legendás piros-fehér autókkal, Sennával és Prosttal.

A Honda 2008-ban adta el saját csapatát, most az vonzza, hogy jövőre az F1 átáll V6-os turbómotorokra, amiben a cég a legjobb volt 25 éve, amikor legutóbb turbókkal versenyzett a széria.

A gyár már most remekül áll az új F1-es turbómotorjával, de a McLaren jövőre még Mercedes-turbókkal indul, aztán áll át.

"Nagyszerű hagyatékunk van a Hondával, kivételesen sikeresen működtünk együtt, legyőztük a világot. Ketten együtt éltük át a Forma-1 talán legnagyszerűbb, legendás pillanatait, amiket máig világszerte emlegetnek" - nyilatkozta a bejelentés után Martin Whitmarsh McLaren-csapatfőnök.

A McLaren-Honda 1988-ban egyedülálló rekordot állított fel, amikor az év 16 futamából csak egyet nem nyert meg. Ezt a csúcsot azóta sem sikerült megdöntenie egyetlen csapatnak sem. Senna 8-szor, Prost 7-szer győzött a McLaren-Honda MP4/4-essel, amit minden idők legjobb F1-autójának tartanak, de az biztos, hogy a legsikeresebb modell ez volt.

A McLaren egyik jelenlegi pilótája, Jenson Button 2006 és 2008 között a gyári Honda csapatnál versenyzett, velük szerezte első győzelmét, 2006-ban, a Hungaroringen. Bár utána csak kudarcot élt át velük, a McLaren-Hondát már várja.

"Tudom, mit jelent az, hogy McLaren-Honda, már most izgatott vagyok. Fantasztikus lehetőség ez az istállónknak, de a szurkolók is imádni fogják, az egész sportág profitál belőle. A McLaren-Hondán nőttem fel, a tévében láttam, hogy bárhová mentek, nyertek. Saját dicsőséges fejezetet írtak az F1-ben" - örvendezett Button.

A Honda a McLarennek fog szállítani elsőként, de kinyilvánította, ha más istálló is megkeresi, azoknak is ad el motorokat, vagyis a megállapodás nem exkluzív. Jelenleg a Mercedes, a Renault és a Ferrari készít motorokat a Forma-1-nek, mindegyik több istállót is ellát.