McLaren: de mi lesz 2014-ben?

2013.05.21. 16:18

Múlt héten jelentette be a Honda és a McLaren, hogy 1992 után 2015-től újra összeállnak, és McLaren-Hondaként indulnak a Forma-1-ben a japán cég motorjaival. 2014-ben változnak a szabályok az F1-ben, az eddigi V8-as szívó helyett V6-os turbómotorokkal szerelik a kocsikat, és az új előírások vonzzák vissza a Hondát a sorozatba.

Csakhogy lesz egy átmeneti év, amikor a McLaren a Mercedes turbójával fog indulni, viszont közben készül a hondás átállásra is: felmerül, hogy a németek nem féltik-e majd titkaikat és technikájukat a japánoktól, illetve, hogy továbbra is száz százalékosan támogatják-e a McLarent?

Jonathan Neale McLaren-menedzser-igazgató biztos ebben: "Megkapunk majd minden információt, amire szükségünk van, a mérnökeink továbbra is szorosan együttműködnek. Hosszasan beszélgettünk a következő évről a Mercedesszel, és biztosítottuk őket, hogy minden úgy lesz, ahogy szeretnék. Szükségünk van egymásra a sikerhez, bízunk ebben a kapcsolatban. Kölcsönös függésben vagyunk".

Azért is különösen bizarr a helyzet, mert immár negyedik éve a McLaren és a Mercedes egymás ellenfelei is a pályán, a németek saját csapata az angolok egyik riválisa. Neale szerint ez sem lehet probléma.

"Nagyszerű partnerek voltunk, rengeteg versenyt teljesítettünk együtt. A pályán ugyan versenyzünk egymással, ám a háttérben kölcsönösen elismerjük egymást. Emiatt is tudunk olyan rég óta együtt dolgozni" - nyilatkozta az Autosportnak.

Neale szavai meggyőzőek, bár a Mercedestől még senki nem nyilatkozott a hogyan továbbról.

A Merci 1995 óta szállít motorokat a McLarennek, három pilóta- és egy konstruktőr-vb-t nyertek együtt. Idén a McLaren szenved, a Mercedes időmérőn remek, de a futamokon visszaesik gumiproblémái miatt.