A H'ringen is lehet hivatalos F1-teszt jövőre

2013.06.09. 18:18

Szombat éjjel a montreali paddockban a csapatvezetők megszavazták, hogy újra lehessen szezon közben is tesztelni a Forma-1-ben jövőre. Négy futam utáni, kétnapos gyakorlásban állapodtak meg a versenyt követő keddre és szerdára. A helyszínek még nem véglegesek, mindeképp akarnak menni Barcelonában és Silverstone-ban, a másik két tervezett helyszín Mogyoród és Spa.

Barcelona, Spa és Silverstone borulhat, ha az ottani nagydíj után a következő hétvégén is lesz futam, a magyar helyszínt az gyengítheti, hogy utána kezdődik a szokásos egyhónapos nyári szünet az F1-ben, ami így három nappal rövidülne. De ez a négy pálya az, amit az istállók kiszemeltek.

A tesztelésre még bólintania kell a Motorsport Világtanácsnak is, de ez elméletileg formalitás. A testület június végén ül össze, és teheti hivatalossá a tesztek visszatérését.

Az F1-ben 2008-ban lehetett utoljára tesztelni az idény alatt, főleg a gazdasági világválság okozta spórolás miatt törölték el. A mostani döntésre hatással van a Pirelli folyamatos panaszkodása, hogy nem tudja rendesen kipróbálni a gumijait, az meg végképp, hogy a Mercedes a tiltást pár hete megszegte, és a Pirellivel körözött Barcelonában, néhány nappal az ottani nagydíj után, az idei autójával.

Jelenleg tavalyi, idei vagy jövő évi autóval mindenféle, az első és az utolsó futam közötti időszakban végrehajtott teszt szabálytalan a Forma-1-ben. A Mercedes ellen eljárás folyik, júliusban sportbíróság előtt kell felelnie.