Raikkönent vagy Ricciardót a Red Bullba?

2013.07.17. 16:03

Csütörtökön a silverstone-i teszten bemutatkozik a Red Bullban a Toro Rosso-pilóta Daniel Ricciardo, akit az istálló kipróbál, mielőtt döntene arról, kit szerződtessen a 2014-es szezonra Sebastian Vettel mellé. Mark Webber lép, így az egyik kocsi felszabadul, és az első számú jelölt Kimi Raikkönen mellett felmerült a fiatal neve is. Sőt, Edd Straw, az Autosport szakírója állítja, az RBR-nek Ricciardót kell igazolnia a finn helyett.

Raikkönen világbajnok, hússzoros futamgyőztes jó tízévnyi F1-tapasztalattal. 2009 után két szezont kihagyott, de mióta tavaly visszatért, 29 versenyéből 28-on pontot szerzett, és mindig célba ért. Nem a munka megszállottja, de odaadó pilóta, aki sosem balhézott aktuális csapattársával. Szeret meginni egy-két pohárral, gyűlöli a sajtót, de még ha másodpilótát is akarnának belőle csinálni a világbajnok mögé, akkor sem valószínű, hogy panaszkodna. De valójában belőle nem lehet másodikat csinálni.

Kimi Raikkönent nem kell bemutatni
Kimi Raikkönent nem kell bemutatni

34 lesz októberben, míg Ricciardo pár hete töltötte a 24-et. Az ausztrálnak 40 futama van, legjobbja egy hetedik hely, Kínában, idén. Harmadik szezonjában kezd összeállni, ami nem kicsit köszönhető a Red Bull kínálta lehetőségnek. Futamon felvillanásai sem nagyon voltak, időmérőkön kezd virítani: Kínában hetediknek kvalifikált, Kanada óta top10-es, 10., 6. és 6. lett, Silverstone-ban az egyéni csúcs 5. posztról indult Di Resta kizárása miatt. Mosolygós, vidám karakter, jóvágású, mint Raikkönen, ám vele ellentétben semmi baja a médiával.

Vettellel Raikkönen is, Ricciardo is jóban van
Vettellel Raikkönen is, Ricciardo is jóban van

Remek második pilóta lenne, szinte biztosan nem is számítana többre, legalábbis első évében. Vettellel a konfliktus kizárható, reálisan úgy sejthetnénk, a német megenné reggelire. Nem tudni, később képes lenne-e Vettel kihívójává válni, a sebessége elvárás mellett, jó autóban lutri. Mindenképp olcsóbb lenne, mint Raikkönen, de a PR-értéke is töredéke a finnének, reklámszempontból jobb nála az exvilágbajnok.

Ön kit szerződtetne?

Nem tudni még, melyikükre esik a választás, sok függ a teszttől, illetve akár a jövő hétvégi magyar futamtól is, mert Raikkönen azt mondta, augusztusig eldőlhet a sorsa - és ezzel Ricciardóé is.