Ferrari-ajánlat Raikkönennek

2013.07.31. 09:43

A német Bild című bulvárlap állítja, a Ferrari csütörtökön, a Hungaroringen ajánlattal kereste meg Kimi Raikkönen menedzsmentjét. Vagyis az istálló állítólag elébe ment jelenlegi sztárpilótája akciójának, Fernando Alonso ügynöke ugyanis pénteken tárgyalt a Red Bull-főnök Chris Hornerrel.

Vasárnap a futamon a továbbra is gyengélkedő Ferrarival Alonso mindössze versenyképtelen ötödik lett, majd azt mondta, hétfői születésnapjára egy új autót szeretne ajándékba. Emiatt a Ferrari-elnök Luca Di Montezemolo közleményben figyelmeztette.

Az újság szerint a Red Bull, ami Kimi Raikkönent vagy Daniel Ricciardót szemelte ki Sebastian Vettel mellé, évi 15 millió dollárt fizetne a finnek, de a Ferrari ennél kedvezőbb feltételekkel vinné.

Raikkönen már vezetett az olaszoknál 2007 és 2009 között, első évében bajnok lett, aztán nem túl barátian távozott: a 2010-es szezont amiatt is hagyta ki az F1-ben, hogy felmarkolhassa a 17 millió eurós bánatpénzt, ami abban az esetben járt neki még egy évig futó szerződéséből, ha a Ferraritól nem igazol másik Forma-1-csapatba.

Közben a Bild arról is ír, hogy Vettel máris lépett, hogy Alonso ne kerülhessen mellé. A lap idézi is a németet: "Kedvelem Kimit. Semmi bajom Alonsóval, tisztelem, mint pilótát. Csakhogy Kimit a pályán és azon kívül is respektálom". A Bild úgy fogalmaz, Vettel "a csapatban uralkodó remek atmoszférát félti", ezen az alapon vétózná meg a spanyol odaszerződését. Ez reális, a két többszörös bajnok már rövid távon is nehezen viselné egymást.

Horner azt mondta, legkésőbb Monzában, az Olasz Nagydíjon, szeptember második hétvégéjén bejelenti, ki lesz a háromszoros bajnok új társa.

Elképzelhető, hogy több, egészen váratlan átigazolás is véglegesedik Olaszországban, hiszen a pletykák jelen állása szerint a Red Bull és a Ferrari is akarja Raikkönent, de egyik sem akarja Alonsót.

Vagyis ha utóbbi topcsapatot szeretne, marad neki a McLaren, ahová a 2007-es botrányéve után aligha menne vissza vagy a Lotus, aminek elődjéhez, a Renault-hoz visszamenekült épp a balhés szezon után. Bár ugye a Lotus azért nem McLaren-Ferrari-RBR-kaliberű csúcsistálló.

A McLarennél Jenson Button és Sergio Perez helye is betonbiztosnak tűnik, igaz, az F1-ben ez a kifejezés nem értelmezhető.

Most jó egyhónapnyi egyezkedés és tárgyalássorozat következhet a Forma-1-ben, mert futam csak augusztus végén lesz. Rengeteg információ szivároghat ki ezidő alatt, kérdés, minek lehet hinni, és minek nem. Ahogy épp Alonso mondta, "nincs verseny, az augusztus nagyon veszélyes az újságírók miatt".

Monzában minden kiderülhet, itt jelentették be korábban - többek között - Michael Schumacher első visszavonulását, Raikkönen ferraris szerződését, míg tavaly azt, hogy Lewis Hamilton a McLarentől a Mercedeshez kerül.