A pole-kör elején 6 mp hátrányban voltam

2013.08.24. 17:28

Szinte a semmiből szerezte meg a pole pozíciót Lewis Hamilton a Belga GP szenzációs időmérőjén, az eső kiszámíthatatlansága miatt kerülhetett előre. Addig nem volt jó hétvégéje, a szombati szabadedzésen is csak 12. lett. Ahogy hungaroringi győzelmével, most is meglepte magát.

"Nagyon jó munkát végzett a csapat, meglepődtem, amikor átjöttem a célvonalon. Hetedik vagy nyolcadik helyen voltam az utolsó köröm kezdetén, 5-6 másodperces hátrányt mutatott a kormány. Nem tudtam, mi történik a pályán, csak nyomtam neki. Szeretem az ilyen változékony körülményeket, jó vezetni az autót. Igazi áldás volt ez a kör, nem gondoltam volna, hogy sikerül. Szárazon valószínűleg nem is lett volna meg" - mesélte Hamilton.

31. pole-ja, 30-adszor fog elstartolni az élről, sorozatban negyedszer övé az első rajthely. Spában másodszor kezdhet az élről, 2008 után. Június 9-én, a Kanadai GP-n indult legutóbb nem Mercedes és nem Hamilton pole pozícióból a Forma-1-ben.

Nem lesz könnyű dolga a futamon, a két Red Bull van mögötte, amik szárazon biztosan gyorsabbak, csakhogy vasárnap is eshet.

"Mindketten nagyon jó pilóták mögöttem, de felvesszük velük a harcot. A Red Bull kicsit még előttünk van teljesítményben, a mai eredményünk ezért még ragyogóbb."

Ross Brawn Merci-főnök is pilótáját ünnepelte, de azért megjegyezte, az istálló hozta őt nyerő helyzetbe. "Fantasztikus tervet hajtottunk végre volt, a legjobbkor voltunk a legjobb helyen, hiszen mi jöttünk át utolsóként a célvonalon. A tökéletes pozícióból indulhatunk holnap, remekül dolgoztunk."

Sebastian Vettel elégedett volt a második hellyel: "Mindig lehet nyerni és veszíteni. Amikor slickken mentünk ki, és azonnal elkezdett esni, az mókás volt. Siettünk, hogy az eső előtt egy gyors kört tudjunk megtenni, de utána gyorsan száradt a pálya, javultak a körülmények. Bármi megtörténhet, sajnálom, hogy újra lemaradtam a pole-ról, de azért örülök, jó munkát végeztünk. Ketten is itt vagyunk a Red Bullból az első háromban, és még javíthatunk is a versenyen".

Harmadikként Mark Webber kezd, a nagydíj délután kettőkor startol. A világbajnoknak nagy esélye van, hogy meglépjen üldözőitől a pontversenyben, Kimi Raikkönen a nyolcadik, Fernando Alonso a kilencedik helyről rajtol.