Megnyugtató: Raikkönen-törmelék okozta Vettel és Alonso pénteki defektjét

2013.08.24. 13:06

Aggódtak a pilóták és biztosítékot akartak a FIA-tól Sebastian Vettel és Fernando Alonso pénteki defektje miatt: azt gondolták, a Silverstone-ban látott gumiproblémák tértek vissza, ám szombat reggelre a Pirelli kinyomozta, nem ez a helyzet.

Délelőtt a versenyigazgató Charlie Whiting írásban nyugtatta meg a csapatokat, hogy a gumigyártó utánajárt a hibák okának. Egész éjjel dolgoztak a mérnökök, átfésülték a pályát, különösen a 13-as kanyar környékét, ahol mindkét defekt történt. A bukótérben találtak egy hajlított fémdarabot, ami Kimi Raikkönen autójáról eshetett le, amikor péntek délután 15 óra 5 perckor áthaladt az ottani kerékvetőn. Három perccel később Vettel és Alonso is átment ugyanazon a rázókőn, és azonnal jobb hátsó defektet kapott.

A Pirelli elméletét támasztja alá az is, hogy a Vettel abroncsán talált lyuk mérete pontosan egyezik a Raikkönen-törmelék méretével. Emellett a beszállító terheléses teszteket is végzett, és megállapította, normál körülmények között a guminak bírnia kellett a kanyar erőhatásait.

Vettel defekt

Silverstone-ban két hónapja többen is defektet kaptak a három nap alatt, mint kiderült, azért, mert felcserélték a hátsó kerekeket, ami az abroncs széteséséhez vezetett. A Pirelli engedélyezte a cserét, mert nem volt tisztában a hatásaival, ám a szerencsétlenségek után ezt megtiltotta, és változtatott a gumik felépítésén is, visszatért a tavalyi konstrukcióhoz az idei keverékekkel. Ezeket a gumikat Magyarországon használták először, sikerrel, most van a második éles bevetésük.