Olyan peches kiesés nincs, mint Raikkönené

2013.08.25. 18:39

Így esett ki 38 futam után Kimi Raikkönen a Belga Nagydíjról, és néhány órával később már azt is tudjuk, miért melegedett túl a bal első fék, ami a kiálláshoz vezetett: sisakplexifedő-fólia került a fék hűtőcsatornájába, és bár a szerelők az első kerékcserénél eltávolították azt, a helyzet már menthetetlen volt. A tárcsát nem sikerült ismét üzemi hőmérsékletre visszahűteni, túlmelegedett - ismertette az okot Eric Boullier Lotus-csapatfőnök.

Ezeket a fóliákat a pilóták menet közben tépik le a sisakrostélyról, a légáramlat bárhová sodorhatja azokat, ezúttal épp a Lotus fékjéhez.

„Tény, hogy az egyik fék szinte túl hideg volt, a másik tűréshatáron. Ha mindkét féktárcsa meghibásodott volna, mondhatnánk, hogy a hűtéssel volt baj, de csak az egyik ment tönkre” – idézte az Autosport Boulliert, akinek mérnökei nem találtak más magyarázatot.

A kieséssel Raikkönen a vb második helyéről negyediknek csúszott vissza, 25 pontot bukott a vb-1. Sebastian Vettelhez képest, hátránya már 63 pont, így világbajnoki esélye szinte biztosan odalett.