McLaren: felhívás keringőre Raikkönennek

2013.08.27. 17:16

Miközben a nyugati sajtó, sokak között a BBC arról ír, hogy Jenson Button biztosan marad a McLarennél jövőre, a formula1.com kedden interjút közölt Martin Whitmarsh McLaren-főnökkel, aki a következő kérdéseket kapta és válaszokat adta jövő évi pilótakettősével, illetve az őrülten bonyolult átigazolási piac állásával kapcsolatban.

Gondolt arra valamikor is, hogy visszahozza Kimi Raikkönent? Jobb formában van, mint valaha.

Igen, gondoltunk. Kimi mindig is nagyszerű volt, nagy rajongója vagyok. Pillanatnyilag is megy a spekuláció, várjuk ki, mi történik.

Szóbajöhet nála az önök csapata? Tárgyaltak vele?

Inkább nem kellene, de teljesen nyitott vagyok. Tavaly tárgyaltunk vele, de bizonyos okok miatt nem jött össze. Idén még nem beszéltünk, eddig.

Vagyis megtörténhet, hogy valaki megkeres valakit?

Igen, előfordulhat. Nyilvánvaló, hogy Kimi el akar igazolni (a Lotustól), ám azt érzem, nem fog neki sikerülni. Meglátjuk, hogy boldogul ott.

2014 újabb nehéz évnek ígérkezik a McLaren számára, mielőtt 2015-ben Honda-motorokra vált a csapat, nem lehet, hogy két világbajnokkal több pozitív médiamegjelenéshez jutna az istálló?

De, lehet. Meglátjuk. Nem tárgyalunk Kimivel jelenleg, meglátjuk, mi történik a pilótapiacon.

Jenson nagyszerűen képviseli az istállót, különösen ezekben a sötét időkben. És Sergio Perez? Megtalálta a számítását, belenőtt az új szerepébe?

Figyelembe kell vennünk, hogy Sergio még nagyon fiatal, 10 évvel fiatalabb (mint Button). Be kell ismernem, hogy nem adtunk a pilótáinknak olyan autót idén, amilyet kellett volna. Ennek ellenére fantasztikus nagyköveteink, és úgy gondolom, megérdemelnek egy újabb esélyt nálunk jövőre.

Vagyis hiszi, hogy két nyerőembere van?

Ha elég jó kocsit adunk nekik, mindketten képesek nyerni. Tudjuk.

Whitmarsh és Raikkönen 2005-ös monacói győzelmükkor
Whitmarsh és Raikkönen 2005-ös monacói győzelmükkor

Tehát Whitmarsh nem erősítette meg az előszerződéses Buttont, de Sergio Perezt sem, akinek pedig elméletileg érvényes megállapodása van 2014-re a McLarennél. Sőt, a két világbajnokra vonatkozó kérdésre adott válasza több, mint fura, ha azt nézzük, Pereznek gyakorlatilag mozdíthatatlannak kellene lennie.

Ami innét jön, már összeesküvés-elmélet: egy éve a mexikói leginkább azért köthetett ki a McLarennél, mert Lewis Hamilton távozása után nem akadt kedvezőbb megoldás - Nico Hülkenberg pont tavaly ilyenkor már megegyezett a Sauberrel, Paul Di Resta és Perez közül pedig utóbbi egyértelműen jobb választásnak tűnt, mivel személyes szponzora, a Telmex nem kis pénzt fizethetett a McLarennek a tehetség szerepeltetéséért. Azóta viszont kiderült, hogy 2015-ben a Mercedes-motort a Honda váltja fel a McLarennél, és az együtműködésük nem csupán sima beszállítói megegyezés, sokkal több annál: a japánok szívesen pótolhatnák a kieső mexikói pénzt, ha a másik autójukat is egy világbajnok vezeti.

Jó ötlet vissza a McLarenhez?

Ha Raikkönen marad a Lotusnál, egy év múlva is könnyedén megszerezhető, ha viszont a Ferrarihoz tart, onnét jópár évig elmozdíthatatlan lesz. Vagyis a McLaren-Raikkönen-újraegyesülés a pakliban van, ha most nem jön össze, 12 hónap múlva újra előkerülhet a kérdés.

Whitmarsh 4 éve is próbálkozott Raikkönennél

Whitmarsh és Raikkönen barátok, úgy 10 éve ismerik egymást még a finn első mclarenes korszakából, ami 2002-től 2006-ig tartott. Whitmarsh már 2009 végén megpróbálta megmenteni a raliba vonulástól, ám 2010-re valamiért nem tudtak megegyezni, bár akkor elismerten közel kerültek az egyezséghez. És amint a fenti interjúból kiderül, ez tavaly is így volt.