Massa megy, szabad az út Raikkönennek

2013.09.10. 23:00

"2014-től kezdve már nem vezetek a Ferrarinak" - twittelte ki kedd este Felipe Massa, megerősítette az utóbbi hónapok feltételezéseit, miszerint a szezon végén el kell hagynia az olasz istállót. A brazil végig azt mondta, maradni akar, de nem kapott második esélyt: tavaly ilyenkor addigi gyenge teljesítménye ellenére hagyták, hogy az utolsó futamokon összekaphassa magát, majd idény végén hosszabbítottak vele. Most hiába szedi össze magát az utolsó hét versenyen, mindenképpen mennie kell. Massa 90 ponttal le van maradva a világbajnokságban csapattársától, Fernando Alonsótól, a szezonban mindössze egyszer állt dobogón, május elején, Barcelonában.

Leváltása azt jelenti, szabad az út Kimi Raikkönen előtt, hogy négy év kihagyás után visszatérjen a Ferrarihoz, oda, ahol 2007-ben világbajnok lett. Szerződtetése a sajtó szerint már eldőlt, a bejelentés napokon, de lehet, hogy órákon belül megtörténik. Nagy meglepetés lenne, ha nem őt, hanem az olaszokkal szintén emlegetett Nico Hülkenberget neveznék ki Alonso mellé.

A 32 éves Massa nyolc évad, 132 nagydíj után hagyja el a Ferrarit. Nála többször senki nem indult az F1-ben Ferrari-motoros autóval, mert másik 52 futamon a szintén Ferrari hajtotta Sauberrel ment. Tizenegy GP-t nyert eddigi karrierje alatt, mindet Ferrarival, 15 pole pozíciót szerzett, és 36-szor állt dobogón. 2008-ban az év utolsó kanyarjában veszítette el a világbajnokságot Lewis Hamiltonnal szemben: hiába nyerte a szezonzárót hazájában, az angol a végső pillanatokban feljött a számára vb-t jelentő helyre.

Massa azt írta, célja, hogy versenyképes kocsit találjon magának jövőre, ami nem lesz könnyű. A három topcsapat - Ferrari, McLaren, Red Bull - betelni látszik, a Mercedesnél sincs hely, a Lotusnál Raikkönen helyét szinte biztosan Nico Hülkenberg veszi át, így ott sem marad szabad ülés. A Force Indiánál és a Saubernél fizetnie kéne, amit többszörös futamgyőztesként nehezen fog megtenni.