Nem vagyunk már 20 éves suhancok

2013.09.19. 16:10

Szingapúrban a hétvégi futam sajtótájékoztatójával elkezdődött a nagydíj, vendég volt többek között Kimi Raikkönen is, akit átigazolási huzavonája miatt az utóbbi két hónapban mellőzött a Forma-1. Legutóbb a Hungaroringen kellett megjelennie az FIA kérésére, most, hogy eldőlt, a Ferrarinál folytatja, már nem zaklatták a jövője miatt.

Egyenesen válaszolt is, például arra a kérdésre, miért hagyja ott a Lotust az év végén: "Az ok, amiért távozom, pusztán anyagi. Bizonyos dolgokat nem kaptam meg, például a fizetésem. Szerencsétlen ügy".

Raikkönen és a Lotus korábban azt mondta, a finn követelése nem anyagi, de azt sem tagadták, tényleg többször késve kapta meg a bérét. Az Autosport szerint az alapfizetéssel nem volt gond, a teljesítménypénz csúszott.

A 2007-es bajnok nem látta megoldhatatlannak a problémákat, de így alakult: "Több lehetőségük is volt, biztos vagyok benne, ők is tudják, mik ezek. Nehéz megmondani, mi történt volna, (ha teljesítik a feltételeket), annyi biztos, hogy örülök (a döntésemnek)".

Mióta bő egy hete kiderült, a Ferrarihoz megy, mindenki arról beszél, hogyan fognak ütközni új csapattársával, Fernando Alonsóval.

"Nem látom okát, miért ne működhetnénk. Elég idősek vagyunk már, hogy tudjuk, mit csinálunk, ráadásul a csapat is azon lesz, ha adódna valami, át tudjuk beszélni. Nem vagyunk már 20 éves suhancok. Lehet persze, hogy tévedek, majd az idő megmondja, de igencsak biztosnak érzem, hogy minden jól megy majd. Természetes, hogy a pályán nagy küzdelem lesz, és néha félrecsúszhatnak a dolgok, viszont biztos vagyok benne, hogy rendben leszünk" - nyugtatta meg a feszültségre számítókat Raikkönen.

2001. március, a bal oldali újonc 21, a jobb oldali 19 éves
2001. március, a bal oldali újonc 21, a jobb oldali 19 éves

Négy év után tér vissza az olaszokhoz, így a közeg nem új neki, tudja, mire számíthat.

"Ismerem a csapatot, ismerem az embereket, bár nyilvánvaló, hogy vannak újak, és vannak, akik azóta elmentek. Nem hinném, hogy túl nehéz lenne sikereket elérnünk. Ami más lesz, az az autó, ez lesz a legnehezebb (jövőre). Aki a legjobb gépet hozza össze, óriási előnybe kerül. Új kihívás ez az összes istállónak, de emiatt sem aggódom. A mostani csapatomnál is elég jó szintre jutottunk, pláne, hogy honnét indultunk. Nem látom, hogy bármi is gátolná, hogy nagyon jó autót építsünk, aztán pedig megfelelően fejlesszük."

A Ferrari szerint Alonso örül Raikkönen érkezésének, és nem lesz probléma kezelni kettejüket. Alonso annyit tett hozzá, semmi sem fog változni, mert ő Massát is világbajnoknak tartotta - 2008-ban, amikor az utolsó futamon a brazil célba ért, az is volt, csak aztán Hamilton még előzött egyet, ez fosztotta meg a ferrarist a vb-címtől.