Ecclestone: Jövőre nem a legjobb nyer

2013.09.26. 23:32

"Vettel jelenleg esélyt sem hagy Alonsónak vagy Hamiltonnak, olyan meghatározó, mint Senna vagy Schumacher volt. A dominanciája viszont hamarosan véget ér, talán már 2014-ben. Teljesen új kocsik lesznek, új motorok, új szabályok. Ez lesz a Ferrari és a Mercedes esélye, hogy befogja Vettelt" - állítja a Bildnek nyilatkozó Bernie Ecclestone, vagyis megkönnyebbülhetnek, akik a nagyfőnökre hallgatnak, és már unják a sorozatban háromszoros világbajnok győzelmeit.

Hasonlóan vélekedik Fernando Alonso is, aki a német legközelebbi riválisa, ám idén is 60 ponttal le van tőle maradva a világbajnokságban.

"A szabályok nagy lehetőséghez juttatnak minket, ez a legnagyobb esélyünk, hogy behozzuk a lemaradásunkat. Minden energiánkat a 2014-es reményeinknek szenteljük. Nulláról indulunk jövőre, teljesen nulláról" - idézte a spanyolt az Autosport.

Nem jó hír viszont Ecclestone-nak és Alonsónak, pláne a változásra számítóknak, hogy a szakember véleménye nem egyezik a nagyfőnökével és a pilótáéval.

"Nem az lesz, hogy a Caterham és a Marussia is egyenlő szintről indul. Tiszta lap lesz, de azért mégsem teljesen tiszta. Sebastiannak két másodperc előnye van körönként most, és ebből valamennyit átvisz jövőre. Nézzünk szembe vele, a Red Bull jobb autót tud építeni jelenleg, akkor jövőre miért ne tudna? A motor sok mindent befolyásol, de semmi ok azt gondolni, hogy a Renault mellényúl. Rendben lesznek, Vettel elég lóerőhöz jut, és a motor gazdaságos is lesz. Továbbra is a Red Bullt kell majd legyőzni, és továbbra is Vettelt kell majd legyőzni. Ha Fernando lennék, nem is gondolnék a bajnokságra. Felejtsük el, a közelében sincsenek" - ez már a Lotus-mérnök Alan Permane jóslata.

2014-ben a turbó és a várható szabályváltozások összekavarhatják a mezőnyt, ám Vettel szingapúri bemutatója egyelőre félelmetes az ellenfeleknek.

Ecclestone viszont úgy számol, hogy a legutóbbi nagy szabálymódosítós évhez hasonló szezon következik: "Könnyen lehet, hogy nem a legjobb pilóta, hanem a legjobb autó nyeri a vb-t".

2009-ben újították meg legutóbb a sorozatot, akkor jött a Brawn GP és Jenson Button, mindent besöpörtek, mert a Ferrari és a McLaren mellényúlt, a Red Bull pedig akkor kezdett éledezni Vettellel.