Isten megbocsáthat, Szuzuka nem

2013.10.11. 15:21

Két komoly bukás volt a pénteki szuzukai szabadedzéseken, Jules Bianchi autója totálkáros lett, a pilóta bal könyökét megütötte, Sergio Perez csak McLarenjét bontotta le. Rajtuk kívül Giedo van der Garde Caterhamje kevéssel kerülte el az ütközést, Pastor Maldonado a gumifalba csúszott, Kimi Raikkönen kipördült, és elmerült a sóderben, Fernando Alonso nagy pörgést fogott meg.

Szuzuka hírhedt a baleseteiről, a két Degner-kanyar, egymást követő jobbosok rendre kifognak a pilótákon, itt ment ki van der Garde és Maldonado, és hasonlóan necces a hosszú balos Spoon is, aminek elején Perez szállt el keményen a gumik közé.

Bianchi majdnem frontálisan ütközött a Degner2-ben, a Marussia úgy összetört, hogy a második tréningre meg sem tudták javítani, így azt teljesen ki kellett hagynia, csak szombatra lesz kész a tartalékkasztni.

Formule 1 Crash Jules Bianchi Suzuka 2013 FP1

Van der Garde akcióját videóra vette Felipe Massa belső kamerája. A holland keményen elfékezte magát, felszántotta a kavicságyat, mázli, hogy az megfogta még a becsapódás előtt.

F1 Crash - Giedo van der Garde

Pereznek nem volt ekkora szerencséje, a McLaren minden oldalról összetört. "Rámentem egy kicsit a kerékvető melletti műfűre, elment a gép fara, tehetetlen voltam" - nyilatkozta a második tréningen mindössze nyolc kör után ütköző mexikói. A kasztni nála is KO, szombattól újat kap.

Formule 1 Crash Sergio Perez Suzuka 2013 FP2

Raikkönen a sóderban megállt a Dunlop-kanyarban, ott, ahol 2001-ben Jean Alesivel együtt bukott nagyot. Ennek videóját is bemutattuk múlt héten Raikkönen legnagyobb balesetei között, de itt egy másik kameraállásból is:

Formula 1 - 2001 - Japan - Jean Alesi vs Kimi Raikkonen

Jenson Button nem karambolozott, ám Szuzuka lényegét remekül összefoglalta társai eséseit látva: "Szuzuka könyörtelen. Láthatjuk, ez a pálya nem ismer bocsánatot, és épp emiatt kell nagyon is tisztelni".

Allan McNish Crashes Hard at Qualifying

Főleg, hogy nincsenek nagy bukóterek sem a Degnereknél, sem a Dunlopnál, de még a Spoonnál lévő sem nyújt igazán biztonságot. A legveszélyesebb hely viszont a 130R a hátsó egyenes végén, itt egyszer Alan McNish úgy összetörte a Toyotáját, hogy nem csak a kocsit, de a pályát is újjá kellett építeni. Bár bukótér itt kvázi semmi nincs, neki nem esett baja.