Ha Alonso egyet visszaesik, Vettel nyerhet

2013.10.12. 10:53 Módosítva: 2013.10.12. 10:53

Mark Webber 12. pole pozícióját szerezte meg karrierje során, Szuzukában pedig az elsőt, így csapattársa, Sebastian Vettel elől indulhat majd.

„Nagyon jó ez a pálya, mindenki szeret itt versenyezni. Nem volt annyira rossz a kör, de lehet még mit javítani rajta. Sebnek gondjai voltak, így nem teljes értékű az első hely, de minden alkalmat meg kell ragadni. Mindenki mindenféle gumival ment, elég zavaros volt, hogy ki mit választ, de sikerült előre jutnom. Örülök, hogy megvan az utolsó japán futamomon a pole, erről szól a munkánk, ezért dolgozunk. Tegnaphoz képest főleg a szél miatt kellett állítani az autón, ez sikerült. Összességében úgy érzem, remek a kocsink.”

Vettelnek az időmérő utolsó harmadában elment a KERS-e, amivel már a szombati szabadedzésen is volt gondja. Ennek ellenére meg tudta szerezni a második helyet, alig lemaradva Webber mögött, ám már nem 100%-os Szuzukában, ahol eddig négyből négy pole-t ért el 2009 óta.

„Először is szeretnék gratulálni Marknak, nagyon jó kört rakott össze. Volt egy kis technikai gond, de nem ezen múlott, nem akarom erre fogni. Ahogy Mark is mondta, remek volt az autó, nagyon élveztem az időmérőt, nagyon jól lehetett autózni, szinte végig egészen a határon. Örülök a második helynek. Ritka az ilyen, hogy így lehessen vezetni. Az utolsó harmadban kockáztattam a középső szektorban, a második mért körön kicsit konzervatívabb voltam, így jött ki.”

Lewis Hamilton elégedett volt a harmadik hellyel, az angol szerint ugyanis itt kezdődik a verseny.

„Örülök a harmadik helynek, jó munkát végzett a csapat egész hétvégén. Szinte lehetetlen lett volna megelőzni a két Red Bullt, nagyon jól össze van rakva az autójuk már régóta. Jól ment a gép, remek napunk volt.”

Fernando Alonso csak a nyolcadik helyet érte el, így könnyen lehet, hogy Vettel már holnap bebiztosítja a világbajnoki címét. Ha Alonso veszít egy pozíciót, a német pedig nyer, akkor Szuzukában bajnokot avatnak, de ezt leszámítva is érhető, hogy elégédetlen a spanyol, aki három hellyel csapattársa mögött végzett.

„Az első két harmadban több kockázatot vállaltunk, hogy kevesebb gumit használjunk. A nyolcadik hely nagyjából az, amit vártam, de holnapra javulnunk kell. Nem sikerült túl jóra ez a hétvége eddig.”