Az F1-film, amit nézni is rossz, de látni kell

2013.10.26. 10:48

A Rush remek volt, de a pusztító valóságot közel sem adja vissza annyira, mint az 1 (angolul kiejtve one) című Forma-1-es dokumentumfilm, ami szintén az F1 70-es éveire koncentrál, csupa eredeti felvétellel a sportág kezdeteiről.

A Lauda-Hunt-párharc itt is előkerül, de mellékszál a fő irányvonal, a biztonság, illetve annak fejlődése mellett. A 1 a 60-as, 70-es évek legjobbjain keresztül mutatja meg, mekkora élethalálharc volt akkoriban a Forma-1. Nem volt még szalagkorlát, ezért halt meg például Jim Clark. És a halálhírét a hangosbemondó jelentette be a többtízezres közönségnek Hockenheimben.

Aztán már volt szalagkorlát, és ezért haltak meg tucatnyian brutálisabbnál brutálisabb balesetekben. Olyan gyilkos bukás is történt, ami be sem fért a filmbe, mert akkor a legkeményebb horroroknál is magasabb korhatárral vetíthetnék csak.

Egészen hihetetlen látni a rajtnál egymástól centikre, háromautós sorokba zsúfolt kocsikat, az azoktól pár méterre álldogáló nézőket, akik a füvön egészen az aszfaltig merészkedtek. Abnormálisan veszélyes, különösen mai szemmel, mintha valami degenerált, a valós veszélyt felmérni képtelen társadalom tagjai lettek volna, akik képtelenek voltak ésszel felérni, hogy a következő pillanatban meghalhatnak - volt, hogy meg is haltak, a korláton túlrepülő autó ütötte őket agyon.

Valójában az egészet rossz nézni, még úgy is, ha az ember tudja, mi lesz a következő jelenetben - mert a 1-ban egyetlen kitalált jelenet sincs, itt minden megtörtént, és pontosan úgy, amint azt látjuk.

A kockák között a túlélők - Surtees, Stewart, Lauda, Fittipaldi, Scheckter, Andretti, Ickx -, illetve az odaveszettek volt barátnői, feleségei mesélik el, milyen volt halálfélelemben élni, hogy hétről hétre aggódniuk kellett szerelmük életéért.

Formula 1 - Exclusive Trailer [HD] Official Movie 2013 Formula One History - MostMovies

Kifejezetten jó érzés viszont látni, hogy milyen összetartó erőt jelentett az életben maradásért vívott harc, és hogy valódi, késhegyre menő rivalizálás igazából a 80-as évekig nem is akadt. A pilóták kapcsolata nem csak abból állt, hogy találkoztak a pályán, mint ma, hanem tényleg barátok voltak. Együtt lógtak a kocsin kívül is, együtt mentek bulizni, együtt csajoztak - akár a pályán is -, együtt mentek nyaralni. Mindennél erősebb volt a halál elleni küzdelem, és az ebből fakadó összetartás - mindez remekül látszik a kocsmai felvételeken és családi fotókon.

Nagyon jól kirajzolódik az is, hogy a Forma-1-et, és ezzel az egész autósportot tulajdonképpen a tévé mentette meg attól, hogy örökre gladiátorsport maradjon. "Az emberek nem akartak a nappalijukban halálos baleseteket látni, valamit csinálni kellett" - fogalmazza meg a lényeget Bernie Ecclestone.

Az ő 1976-os hatalomátvételéig hiába fenyegetőztek a pilóták bojkottal az életveszélyes pályák miatt, a problémáikat csak akkor kezdték komolyan venni, amikor képernyőre került az F1. Addig simán előfordult, hogy valaki a köröző társai szeme láttára égett halálra a pályán, és még a futamot sem állították le. "Williamson halott, ne örüljetek, csendes eredményhirdetés lesz" - mondták a győztesnek a célban, és ezzel a dolog el volt intézve. Aztán jött Ecclestone, hozta Dr. Sid Watkinst, és minden kezdett megváltozni.

1994 május 1-én halt meg legutóbb pilóta a Forma-1-ben, Ayrton Senna, jövőre lesz 20 éve - ha minden jól megy -, hogy nincs halálos áldozat. Vettel, Button mosolyoghat, Hamilton már boldogan ki is jelenti, hogy "nem kell úgy a szenvedélyünknek hódolni, hogy a halál fenyegetne minket". Ami persze tévedés, mert a körülmények összejátszása még ma is vezethet halálos bukáshoz a motorsportok minden ágában, a Forma-1-ben is.

Az tény viszont, hogy a gladiátorok biztonságért folytatott, mintegy 40 éve kezdődött harca eredményhez vezetett, és a technológiai fejlődésnek hála napjainkban sokkal nyugodtabban ülhetünk le a tévé elé vagy mehetünk ki a versenypályára. A 1 ezt az utat mutatja be megdöbbentően hitelesen, kiváló sztorival, vágással és a hozzá kapcsolódó - a Rushból többnyire hiányzó -, fenomenálisan jó zenével, az akkori és mostani főszereplők kommentálásával, Michael Fassbender narrátorhangjával.

A 1 tavaly készült el, ám csak jövőre fogják bemutatni, remélhetőleg Magyarországon is, mert a vásznon lesz ez igazán megdöbbentő, az F1-et kívülállóként szemlélőknek sokkoló, de mindenképp egyedülálló és kihagyhatatlan élmény.