Kimi: Ha a Lotus nem fizet, nem indulok

2013.11.01. 19:47

Kihagyhatja a szezon utolsó két futamát Kimi Raikkönen, ha istállója, a Lotus továbbra sem egyenlíti ki tartozását, ami az Autosport.com szerint mintegy 11 millió euróra, átszámítva 3,2 milliárd forintra rúg.

A finnek 2013-ban semmit nem fizettek, és most Abu-dzabiban azt mondta, betelt a pohár. Szándékosan egy nap késéssel érkezett a nagydíjra, azt lehetett gondolni, hogy a legutóbbi káromkodós eset miatt, ám nem azért.

"Ez benne van. Nem kellett volna megtörténnie, de az ilyesmi megtörténik. Nem ez itt a probléma, könnyű lenne erre fogni, ám nem ez a baj" - nyilatkozta az inidai feleselésről Raikkönen, aki egyik mérnökével vitatkozott össze a rádión, futam közben.

A 34 éves klasszis két hónapja közölte, jövőre Ferrarival indul, már akkor is a pénzt jelölte meg fő okként, most ezt megerősítette. Sőt, valójában Abu-dzabiba azért ment el, hogy megállapodjanak a Lotusszal. 

"Csak azért utaztam ide, hogy megoldást találjunk bizonyos gondokra, amik régóta húzódnak. Remélhetőleg sikerül, és rendben befejezhetjük a szezont - mondta a 2007-es világbajnok, akitől az Autosport megkérdezte, eszébe jutott-e bojkottálni az év utolsó két futamát, ha a úgy alakul: "Feltétlenül. Élvezem a versenyzést és a vezetést, de a dolog nagy része üzlet, és ha ezt nem megfelelően kezeljük, szerencsétlen szituációba sodródhatunk. Meg kell valahol húzni a vonalat, és ha túlcsordul a pohár, onnantól nem az én hibám".

Az indiai esetre annyiban utalt vissza, hogy a jelenlegi szituációban nem érti, hogyan vádolhatták azzal, hogy nem segíti az istállót: "Nem kellemes azt hallani, hogy nem vagy csapatjátékos, miközben egész évben nulla eurót fizettek neked".

A Lotusnak tavaly óta anyagi gondjai vannak, idénre ezek felerősödtek, a csapat jövője bizonytalan. Úgy tudni, féléve tárgyalnak egy közel-keleti befektetői csoporttal, de még mindig nem történt semmi konkrét. Emiatt nem is tudják leigazolni Nico Hülkenberget, akit Raikkönen utódjának szemeltek ki. Egyszerűen nincs pénzük, és amint most kiderült, nem két fillérről van szó versenyzőjükkel szemben sem.

A megoldást Pastor Maldonado megszerzése jelentheti, aki mintegy 25 millió eurót fizet a Williamsnek a venezuelai állami olajtársaságon keresztül, de távozni akar, mert a kocsija pocsék. A pénzét vinné magával, így szinte abban a percben, ahogy leigazolták, ki tudnák fizetni Raikkönent. Az ügy viszont nem ilyen egyszerű.