no

Raikkönen gépe megbukott az ellenőrzésen

2013.11.02. 17:57

Nem ment át az abu-dzabi időmérő utáni technikai ellenőrzésen Kimi Raikkönen Lotusa, közölte a FIA szombat este: a kocsi fenéklemeze a terheléses teszten a megengedettnél jobban meghajlott. Az istállónak a felügyelőknél kell magyarázatot adnia a rendellenességre, viszont már van gyakorlatuk a mérnököknek, mert a Hungaroringen három hónapja hasonló történt.

A magyar időmérőn Romain Grosjean gépénél észlelték ugyanezt a hibát, és sikerült kimagyarázniuk, akkor a kerékvető okozta a lemez elvékonyodását. Könnyen lehet, hogy ismét erről van szó, Abu-dzabiban is van egy kerékvető, amire keményen rámennek, az autók szikrákat szórnak, aljuk veri az aszfaltot.

A versenybíróság, miután meghallgatta a Lotus képviselőit, úgy döntött, hogy kizárják a finn pilótát az időmérőről, vagyis Raikkönennek az utolsó helyről kell indulnia vasárnap.

A Lotus azzal védekezett, hogy ugyanaz a hiba került elő, mint Grosjean autóján a Hungaroringen, ezt azonban nem tudták elfogadni, mivel a két futam között eltelt idő alatt bőven lett volna lehetőség a probléma orvoslására, hogy az többet ne fordulhasson elő.

A büntetés értelmében törölték Raikkönen ötödik helyét, amely a legjobb pozíciója lett volna a rajtnál a júliusi Német Nagydíj óta. A finn már korábban is szeretett volna visszaváltani a rövidebb tengelytávú autóra, amely jobban fekszik a vezetési stílusához, a mérnökök azonban nem találták eddig ideálisnak a beállításokat.

Raikkönen Max Chilton mögül, a 22. helyről kezdheti majd meg a vásárnapi futamot, a finn helyén a német Nico Hülkenberg indulhat majd a harmadik sorból.