A Red Bull mázlija a turbó és a változás

2013.11.07. 13:58 Módosítva: 2015.05.10. 02:21

Ha nem változnának jövőre a szabályok, ezek még négy-öt évig verhetetlenek lennének - hangzott el a minap, Sebastian Vettel és a Red Bull Racing zsinórban negyedik vb-győzelme után az Index-szerkesztőségben. Hiszen akkora az előnyük, hogy ki tudná azt behozni egy év alatt, 2014-re is kitölthetnénk a rubrikákat újra.

Nem sokat kellett várnunk a cáfolatra, ráadásul nem is akárkitől jött: Alain Prost állítja, épp hogy az a jó a Red Bullnak, hogy a következő évre gyökeresen megváltoznak az előírások. Jön a turbómotor, amihez teljesen át kell tervezni a kocsikat, a Pirelli újfajta gumikat gyárt, ráadásul azokat már variálni is lehet majd. Rengeteg a kérdőjel, senki nem tudja, mi fog történni - és az RBR-nek pont ez a jó a volt négyszeres bajnok szerint.

"Bizonyos szempontból Sebastian (Vettel) és a csapata szerencsés, hogy változnak a szabályok. Négyszer nyertek, ez kivételes, és a módosítások miatt kizárt, hogy motivációt veszítsenek, lazsáljanak. Dolgozniuk kell újra. Meggyőződésem, hogy Adrian (Newey) örül neki, hogy új csontot rághat, hogy új célpont van előtte, fantasztikus lehetőségnek tartja" - idézte az Autosport a francia exbajnokot.

Vettel és istállója idén 10 győzelemnél jár, és két nagydíj még hátra van. Newey főmérnök már javában, hónapok óta dolgozik az új gépen, a korai sikerük miatt nyugodtan teheti. Ross Brawn Mercedes-főnök is megjegyezte, attól tart, a Red Bullt megint csak nagyon nehéz lesz megverni, mert átmenthetik a fölényüket az új szezonra is.

A következő idény szokatlanul korán kezdődik, hogy a turbóval járó bizonytalanságokat legyen idő kiküszöbülni: már január végén megkezdik a tesztelést, igaz, utána februárban már ismét csak két hivatalos teszt lesz, ahol 3-4 napot lehet csupán gyakorolni a vadonatúj kocsikkal. Emiatt különösen nagy a jelentősége, hogy az alapkoncepció jó legyen, hiszen alig lesz idő alakítgatni az esetlegesen félre csúszott megoldásokat.