Eleonóra
-1 °C
2 °C
Jégkorong
Percről Percre

Alonso az elrettentő példa Vettelnek

2013.11.07. 20:23

Kifütyülték Belgiumban, kifütyülték Monzában, kifütyülték Szingapúrban, és Koreában sem örültek a futamgyőztes Sebastian Vettelnek, hiába nyert zsinórban négy vb-t, sok szurkoló még mindig kételkedik a képességeiben. Jó ötlet lenne az ő meggyőzésükre a csapatváltás, mondják sokan, köztük Jackie Stewart, volt háromszoros világbajnok, de Vettel nem hisz ebben.

"Ha váltanék, akkor is maradnának kétkedőim. Nem hinném, hogy ez megváltoztatná az emberek véleményét. A lényeg, hogy rendben légy magaddal, és jelenleg boldog vagyok ott, ahol vagyok és azzal, amit elértünk" - vélekedett Vettel.

Szerinte egyértelmű, hogy egy autóversenyző a legjobb technikát akarja, és az most az övé a Red Bullnál: "Pilótaként mindig a legjobb csapattal akarsz lenni. Az F1 történetében a legjobb pilóták majdnem mindig a legjobb csapatokkal nyertek. Boldog vagyok, ahol vagyok. Az egész rólad szól, hogy bele tudsz-e nézni a tükörbe. Nem is gondolkodom rajta, hogy másik istállóval versenyezzek."

Alonso 2010 óta 11 GP-t nyert a Ferrarival, Vettel a Red Bull-lal 32-t
Alonso 2010 óta 11 GP-t nyert a Ferrarival, Vettel a Red Bull-lal 32-t

Vettelt tavaly már csábítgatta a Ferrari, és akkoriban nem is zárkózott el az olaszok ajánlatától, hangsúlyozta, egyszer mindenki ki akarja magát próbálni náluk. Most, másfél évvel később erről egy szót sem szólt. Szerződése csak 2016 végén jár le a Red Bullnál.

Alain Prost sem javasolja neki a váltást, pláne, hogy bizonytalan évek jönnek a sok új szabállyal.

"A következő szezon nem az lesz, ami előtt váltani akar az ember. Ott akarsz maradni, amit már ismersz, hiszen a közös munka a csapattal nélkülözhetetlen, meg kell tartaniuk őt. Ha az új szabályokkal és az új kocsival is nyerni tud, tehát egész más körülmények között, szerintem az lesz a legjobb válasz. Meglátjuk" - mondta a francia az Autosportnak.

Prost úgy gondolja, Fernando Alonso elrettentő példa lehet Vettelnek. Ő kétszeres bajnokként otthagyta a Renault-t 2006 végén, hiába próbálkozott a McLarennél, újra a Renault-nál, majd a Ferrarinál, azóta sem nyert világbajnokságot.

"Alonsót csúcspilótának tartjuk, de ha nem a tiéd a legjobb autó, nem nyersz. Bizonyítási vágyból nem váltanék. Akkor váltasz, ha úgy érzed, elfáradtál, csökkent a motivációd, problémád van a csapattal, vagy ha úgy gondold, egy másik kocsival több sanszod lenne" - foglalta össze érveit a szintén négyszeres exvilágbajnok.