Hülkenberg: Lotus-fejes beszéli le a Lotusról

2013.11.19. 14:13

Írtunk már arról bő egy hete, hogy Kimi Raikkönen után a Lotus Nico Hülkenberget is elbaltázza, ám úgy tűnik, ez direkt van. Legalábbis Eric Boullier Lotus-csapatfőnök az Autosportnak adott interjújában konkrétan mintha arról győzködné Hülkenberget, hogy ne igazoljon a Lotushoz.

"Hozzánk szeretne jönni, és mi szívesen látnánk itt. Grosjeannal az egyik legjobb kettőst alkotnák, és még takarékos megoldás is lenne! De megértem a helyzetét, mert nagyon rossz tapasztalat érte a Williamsnél, amikor ejtették, egyértelmű, hogy nem akar ismét hasonló helyzetbe kerülni. Vagyis nem neheztelnék rá, ha aláírna vagy elkötelezné magát egy másik csapathoz, főleg, ha mi tovább késlekedünk."

Ez meg mi a fene? - kapjuk fel a fejünket, olyat ugyanis még nemigen láttunk, hogy egy menedzser a saját istállójától tanácsolja el a mezőny legtehetségesebb feltörekvő pilótáját.

Néhány dolgot tisztáznunk kell, mielőtt az okokat keresnénk. Hülkenberget 2010-ben, hiába ment remekül a szezon végén, kitette a Williams, és tesztpilótaként találta magát a Force Indiánál.

A késlekedés Boullier-től pedig azt jelenti, hogy a Lotus még mindig nem tudott megállapodni a Quantum nevű befektetőcéggel, ami 35 százalékos részesedést akar szerezni a csapatban, de ennek az árát továbbra sem, immár hónapok óta képtelen átutalni - így marad az anyagi bizonytalanság.

Viszont a hétvégén a Quantum képviselője Boullier vállát - konkrétan - veregetve arról beszélt a SkySportsnak, a késés az ő hibájuk, az üzlet létre fog jönni, csak idő kérdése, és már tényleg nem sok idő. Boullier arra a kérdésre, hogy most hétvégén, Brazíliában, az utolsó futamon nyélbeüthetik-e a bizniszt, így felelt: "Remélem, nekem ezt mondták. Ígéretem van rá, hogy így lesz. Ha összejönne, jópár évre rendben lennénk anyagilag".

Ennek ellenére mégis azt javasolja Hülkenbergnek, hogy ne várjon. A németet állítólag szorongatja a Force India és a Sauber, hogy kötelezze el magát hozzájuk, ám ez ott sántít, hogy a Force Indiának van két biztos pilótája, Paul Di Resta és Adrian Sutil, a Saubernek még három is: a fizetős tinédzser, Szergej Szirotkin, a jelenleg is ott dolgozó, szintén szponzorképes Esteban Gutierrez, és szinte biztosan képben van az ugyancsak tízmilliókkal vándorló Sergio Perez, akit most rúgtak ki a McLarentől, és a Sauber hozta az F1-be két éve. És akkor még nem szóltunk a szabadügynök Pastor Maldonadóról, akivel a Sauber és a Force India is tudna mit kezdeni, mivel 40 millió eurót csenget ki, hogy jövőre vezethessen.

Maldonado, aki a Williamset már biztosan elhagyja, nagyon magabiztosan beszélt arról Austinban, hogy lesz-e helye jövőre, bár konkrét csapatot nem nevezett meg. A jól értesültek szerint a Lotushoz tart, és Boullier furcsa eltanácsoló nyilatkozata után ez igaznak is tűnik. Vagyis a Lotus két pénzeszsákot ütne egycsapásra, a Quantumot és Maldonadót.

A Quantum pár hete kinyilvánította, Hülkenberget szeretné a Lotusban látni, ám mivel még mindig nem tudtak utalni, nem igazán van alkupozícióban, ha a Lotus azt mondja, márpedig ő Maldonadót szerződtetné. De miért akarná leigazolni az igen átlagos és nagyon nagyon problémás Maldonadót a szupertehetség Hülkenberg helyett? Minden bizonnyal, mert Boullier és munkatársai úgy vélik, Romain Grosjean képes lesz vezetni a csapatot jövőre, és a nagyon közeli jövőben sztárpilótává válik.

A francia második lett Amerikában, Boullier-ék szétdicsérték, már a mezőny egyik legjobbjának tartják. Jó lesz ő nekik, és jöhet mellé Maldonado, hiszen még egy valag pénzt is hoz. És akkor ott lesz még a Quantum pénze is. Kinek kell Hülkenberg?

Ha Grosjean beválik, tényleg megütötték a főnyereményt, de a srác azért kockázat, az új szabályok - turbómotor, új autók, új gumik - nehéz feladat elé állíthatják, és az a két és fél év tapasztalata nem olyan jelentős.

Hülkenberg ellenben szinte biztos siker: három éve a Williamsszel ért el pole pozíciót, tavaly a Force Indiát vitte az élmezőny közelébe, idén - tényleg a semmiből - a Sauberrel képes felvenni a versenyt sztárcsapatokkal, sőt elverni a Ferrarit és a Mercedest.

A legvalószínűbb, hogy a végén Hülkenberg visszamegy tavalyi helyére, a Force Indiához, állítólag, a svájci Blick szerint, már alá is írt.