Tilos hibáznunk, Raikkönen motiválni fog

2013.11.27. 13:37

Luca di Montezemolo, a Forma-1-es Ferrari istálló elnöke türelmetlen: idén Fernando Alonsónak ismét nem sikerült világbajnoki címet nyernie, a csapat pedig csak a harmadik helyen zárt a konstruktőrök pontversenyében.

"Annyiszor szalasztottuk már el a sikert egy hajszállal, hogy most már mindenképp nyernünk kell - jelentette ki a Rai1 tévécsatornának adott interjújában a 66 éves elnök. - 2013-at jobb lesz elfelejtenünk, csalódás volt az egész."

A Renault-val 2005-ben és 2006-ban világbajnok Alonso jelentős hátránnyal lett második az immár négyszeres világbajnok Sebastian Vettel, a Red Bull 26 éves német pilótája mögött, a Ferrari pedig a szezon hajrájában nem tudta megtartani a második pozíciót a Mercedesszel szemben a gyártók versenyében.

Montezemolo szerint a gyenge teljesítmény legfőbb oka az, hogy a gárda képtelen volt az idény második felére továbbfejleszteni az autót. Emellett második indokként a gumik szezon közbeni megváltoztatását emelte ki, de gyorsan hozzátette, nem akar kibúvókat keresni. Harmadik problémaként Massa pontjainak elmaradását jelölte meg, amik nélkül a konstruktőr-vb-n esélytelenek voltak.

"Mindenünk megvan, ami a győzelemhez kell, mégsem sikerül elérnünk a kívánt eredményeket - mondta az elnök. - Jövőre olyan autót akarok adni Fernandónak, amely még a Red Bullnál is jobb, és akkor ő is a legjobbját fogja nyújtani. Tudom, hogy képesek vagyunk erre, a csapatnál mindenki pontosan tudja, mi kell ehhez. Értékes szakemberek jöttek vissza, mint például James Allison (a Lotustól). A szabályváltozások jó esélyt adnak a felzárkózásra, lehetünk optimisták, de tilos hibáznunk" - emelte ki Montezemolo.

Az olaszokhoz visszatér Kimi Raikkönen is, aki a márka utolsó világbajnoka, 2007-ből, és 2009 után ül vissza hozzájuk.

"Räikkönent a tapasztalata és az elmúlt két évben mutatott teljesítménye miatt szerződtettük, illetve, mert a csapaton belül és azon kívül is nagyon népszerű. Nagyon örülök, hogy az istálló és a szurkolóink is örömmel fogadják, kölcsönösen egymás segítségére leszünk. Nyerni akar, Alonsót is stimulálni fogja" - jelentette ki az elnök. 

Montezemolo reagált a pletykákra is, melyek szerint a Ferrari Vettel későbbi leigazolásán gondolkodik: "Isten útjai kifürkészhetetlenek, de pilótakérdés jelenleg nálunk nem létezik".

(MTI/Index)