Jövőre is 19 futamos lesz a Forma-1

2013.12.04. 17:03

A Koreai Köztársaság, Mexikó és New Jersey kikerült a versenyhelyszínek közül a jövő évi Forma-1-es naptárból, amely így az ideihez hasonlóan 19 futamot tartalmaz. A Magyar Nagydíjat július 27-én rendezik majd.

A dél-koreai helyszínen idén rendeztek futamot, míg a két tengerentúli nagydíj először kaphatott volna helyet a menetrendben. A koreai futamot anyagi problémák miatt, négy év után törölték 

A Mexikói Nagydíj ötletét nem végleg vetették el, a 2015-ös visszatérés újra napirenden lesz majd jövőre, hogy 1992 után újra futamot rendezhessen a közép-amerikai ország. New Jersey sorsa körül azonban egyre több a kérdés, miután sorban másodszor törölték az előzetes tervekből. 

Bernie Ecclestone, a Forma-1 vezetője szerint azonban csak halasztásról van szó, amíg az utcai verseny szervezői rendezik a futam anyagi hátterét. „Nagy igény van a New Jersey-i versenyre és nincs kétségem afelől, hogy 2015-ben már lesz verseny a Port Imperial pályán. Egy új futam elindítása hosszú folyamat, de jól haladnak a dolgok és nagyon közel állunk, hogy New York mellett Forma-1-es verseny lehessen.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) a Párizsban zajló éves közgyűlésének szerdai napján véglegesítette a Forma-1 2014-es programját, amelyben egyetlen új állomás, az indiai GP helyére bekerült szocsi Orosz Nagydíj szerepel.

A szezon március 16-án, Ausztráliában kezdődik és november 23-án, Abu-Dzabiban zárul, osztrák futamot pedig 11 év szünet után rendeznek ismét. Az Abu-Dzabi Nagydíj az október 26-i hétvégéről került az idény végére, tehát jövőre nem Brazíliában ér véget a szezon. 

A Hungaroringre az idei évhez hasonlóan július végén látogat a mezőny, amely a mogyoródi verseny után közel egy hónapos nyári szünetre vonul.

A 2014-es Forma-1-es versenynaptár:

március 16.: Ausztrál Nagydíj, Melbourne

március 30.: Malajziai Nagydíj, Szepang

április 6.: Bahreini Nagydíj, Szahír

április 20.: Kínai Nagydíj, Sanghaj

május 11.: Spanyol Nagydíj, Barcelona

május 25.: Monacói Nagydíj, Monte-Carlo

június 8.: Kanadai Nagydíj, Montreal

június 22.: Osztrák Nagydíj, Spielberg

július 6.: Brit Nagydíj, Silverstone

július 20.: Német Nagydíj, Hockenheim

július 27.: Magyar Nagydíj, Mogyoród

augusztus 24.: Belga Nagydíj, Spa-Francorchamps

szeptember 7.: Olasz Nagydíj, Monza

szeptember 21.: Szingapúri Nagydíj, Szingapúr

október 5.: Japán Nagydíj, Szuzuka

október 12.: Orosz Nagydíj, Szocsi

november 2.: Egyesült Államok Nagydíja, Austin

november 9.: Brazil Nagydíj, Sao Paulo

november 23.: Abu-Dzabi Nagydíj, Abu-Dzabi