Schumacher állapota jobb, mint hétfőn

2013.12.31. 10:10
Hat-hét orvos újabb életmentő műtétet hajtott végre Michael Schumacheren, akinek az állapota lehetővé tette a második beavatkozást. Azt is elmondták, mindenki más ugyanilyen ellátást és figyelmet kapna, mint a Forma-1 legendája.

A grenoble-i klinikán mesterséges kómában fekvő Michael Schumacher orvosai kedd délelőtt ismét tájékoztatást adtak arról, 48 órával balesete után milyen állapotban van a hétszeres Forma-1-es világbajnok.

Már hétfőn előre jelezték, nem zárható ki a maradandó agykárosodás sem.

Kedden kiderült, egy újabb, kétórás műtétet hajtottak végre rajta hétfőn este tíztől, ami kockázatos volt, de a család beleegyezésével meg akarták szüntetni a vérömlenyt, amivel csökkentették a nyomást a koponyában.

A beavatkozás jól sikerült,

de a bajnok még nincs túl az életveszélyen.

Állapota kevéssel stabilabb és kezelhetőbb, mint egy napja volt, de továbbra is kritikus.

A jövőről ezúttal sem tudnak pontos felvilágosítást adni, hiszen óráról órára haladnak előre.

„Azért ülünk itt, hogy elmondjuk, mi történt az ezt megelőző 24 órában, másról egyelőre nem beszélhetünk. Ha nincs miről beszélni, akkor nem is fogunk megszólalni. Van egy stratégiánk, e szerint haladunk.

Időt nyertünk, ez volt a legfontosabb és továbbra is ez a legfontosabb"

- jelentette ki Jean-Francois Payen professzor.

Emmanual Gay, a kórház agysebészeti osztályának vezetője azt mondta, „mindenhol vannak hematómák" a sérült agyban, de mivel enyhe javulást észleltek, újabb műtéti beavatkozás mellett foglaltak állást. „Nagyobb volt (a többinél), és könnyebben hozzá tudtunk férni" - mondta a vérömlenyről az orvos. Hozzátette: úgy ítélték meg, hogy kockázat nélkül el tudják távolítani. Az operáció célja az volt, hogy csökkentsék a nyomást a sportoló koponyájában.

Schumachert továbbra is mesterséges kómában tarják, és nem tudják, mikor ébreszthetik fel.

A 44 éves pilóta vasárnapi síbalesete után – két pályát összekötő sziklás részen sodródott ki Meribelben - nem veszítette el az eszméletét, de kérdésekre nem tudott válaszolni.

A kórházba szállítás után életveszélyesre fordult az állapota, mert mindkét agyi féltekéje sérült, és vérrögöt mutattak ki nála, amit azonnal megoperáltak. (Ha nincs rajta bukósisak, nem is élhette volna túl az ütközést, aminek erejéről sokat elárul, hogy a sisak összetörött.)

A francia orvosok elmondása alapján Schumachernek koponyaűri vérömlenye, agyi ödémája és kétoldali agysérülése van. Agyi vérömleny akkor alakul ki, amikor egy véredény kiszakad vagy megsérül a fejen belül. Az emiatt felgyülemlő vér miatt megnő a nyomás a koponyán belül, ami önmagában is okozhat agysérülést, de a lecsökkent véráramlás miatt agykárosodást is eredményezhet, akárcsak az agyi ödéma, amely akár a légzésleállásához is vezethet.

A kétoldali sérülések veszélyessége a károsodástól függ. Mivel az orvosai nem részletezték, pontosan milyen sérüléseket szenvedett Schumacher, így azt sem lehet tudni, hogy agyának mely részei érintettek - a károsodás pedig a gyulladástól kezdve az agyvérzésen át bármi lehet.