Még törölhető az F1-es duplázós szabály

2014.01.14. 15:15

Konferenciára hívja január 22-re, Genfbe az összes Forma-1-es csapatfőnököt a FIA, a Nemzetközi Autós Szövetség. Az Autosport úgy értesült, a fő téma a 2015-től elméletileg életbe lévő költségkorlátozási szabály körvonalazása, de bármi más is szóba kerülhet.

Bernie Ecclestone F1-főnök és Luca Di Montezemolo Ferrari-elnök már decemberben megmondta, szívesen beszélnének az idénre bevezetett duplapontos szabályról, azaz hogy ebben az évben az utolsó, abu-dzabi futam kétszer annyi pontot ér, mint a többi.

Az intézkedés a legellenszenvesebb módosítás az utóbbi 30 évben, egyetlen csapatfőnök sem nyilatkozott mellette, a pilóták közül Sebastian Vettel nagyon ellenzi, valószínűleg csak Sergio Pereznek tetszik. A szurkolók szidják, az újságírók felháborodtak rajta, nem véletlen, hogy Ecclestone korábban azt nyilatkozta, akár már januárban törölhetik. Ami igaz is, csakhogy ehhez a 11 csapatvezető egyhangú döntése kell, ami a Forma-1-ben nem gyakran jön össze.

Eric Boullier Lotus-főnök nem optimista. "Nem igazán tudok mit mondani erről. Az biztos, hogy (ezzel a szabállyal) az utolsó futam mindent megváltoztathat. Óriási jelentősége lesz a zárónagydíjnak, szemben az egész éves kemény munkával. Csakhogy erről már döntöttek, a szabály átment. Elképzelhető, hogy beszélünk még róla, de nem tudom. Valójában annyira nem is izgat" - idézte őt az Autosport.

A jelenlegi helyzet azért kritikus, mert az utolsó futamon 25 helyett 50 pontot lehet szerezni a pilóták, és 43 helyett 86-ot a gyártók bajnokságában, azaz egyetlen versenyen egy egész szezon kimenetele megváltoztatható, ami nem tűnik igazságosnak.