Ecclestone papíron kiszáll az F1 vezetéséből

2014.01.16. 15:43

Csütörtökön, miután kiderült, hogy megvesztegetés és hűtlen kezelésre való felbujtás vádjával büntetőper indul Bernie Ecclestone Forma-1-főnök ellen, azaz konkrétan bíróság elé áll, az üzletember úgy döntött, hogy lemond abban a cégben elfoglalt igazgatótanácsi pozíciójáról, amely lényegében az F1 működéséért felel.

Ez a cég a Delta Topco, ami közleményben erősítette meg Ecclestone lépését: „A tanáccsal folytatott egyeztetés után Ecclestone vetette fel, hogy lemondana a pozíciójáról, a tanács pedig elfogadta ezt. Távozása viszont csak addig esedékes, amíg az ügy végleg le nem zárul.”

A lényeg: attól, hogy papíron kiszállt az igazgatótanácsból, továbbra is ugyanúgy ő intézi majd a Forma-1 napi ügyeit, mint eddig. "Ez szolgálja ugyanis a sportág érdekeit" - fogalmaz a Delta Topco.

Az F1 birtokosi köre meglehetősen bonyolult. A Delta Topco nevű cég viszi a Forma-1-et, amit egy CVC nevű pénzügyi cég két másik nagyobb és több kisebb céggel, valamint Bernie Ecclestone-nal magával együtt birtokol úgy, hogy Ecclestone-nak a CVC-ben is van pozíciója.

Ecclestone-t a Bayern LB bajor tartományi bank Forma-1-ben birtokolt üzletrészének értékesítésével összefüggésben vádolják bűncselekmény elkövetésével: a 47,2 százalékos tulajdonrészt 820 millió dollárért adták el a CVC Capital Partnersnek, amely bőven a piaci ár alatti összeg volt, állítólag.

A gyanú szerint Ecclestone vesztegette meg Gerhard Gribkowsky bankárt 44 millió dollárral, hogy belemenjen a bank az üzletbe. Az F1 vezére sosem tagadta, hogy fizetett volna a németnek, ám szerinte nem megvesztegetésről volt szó, hanem Gribkowsky megfenyegette őt, adóellenőrzés alá vetik Ecclestone minden cégét, ha nem fizet.

A tárgyalás április végén kezdődik Münchenben. Ecclestone így kommentálta, hogy vádlott lesz: "München szép város, szeretem". Majd hozzátette, hogy megállapodhattak volna peren kívül a felekkel, de az helytelen lett volna, mert ő nem csinált semmi rosszat, és bizonyítani akarja az ártatlanságát.

Korábban arról, hogy mi van, ha elítélik, és börtönbüntetést kap, így nyilatkozott: "Akkor nem én vezetem majd az F1-et, leváltanak. Elég nyilvánvaló, nem?"