A Lotus újra az arab szélhámossal alkudozik

2014.01.21. 09:02 Módosítva: 2014.01.21. 09:04

Néhány hónapja kiderült a Lotust részben megvásárolni akaró Quantum nevű csoport vagy vállakozás vagy mi kapcsolattartójáról vagy vezetőjéről, Manszúr Ijazról, hogy finoman szólva is kétes az üzleti előélete. Múlt héten Gerard Lopez csapattulajdonos azt mondta, hogy mintegy félévnyi egyezkedés után a Quantum-sztorinak vége, mert a cég nem tudta átutalni az ígért vásárlási összeget.

Alig pár nappal később Ijaz és a Lotusnál résztulajdonos, a vezetésben feljebb lépett Andrew Rohan is azt mondja: mégis folytatódik a Quantum-projekt. Bár az istálló jövője, vagyis idei szezonja, állítja mindenki, pénzügyileg rendben, még mindig, illetve újra igyekeznek megállapodni a közel-keleti csoporttal.

"Jelenleg az eredeti módon nem hozható össze az üzlet, de folytatjuk a tárgyalásokat Manszúrral, és hiszünk benne, hogy a megállapodás hasonló keretek között összejöhet. A csapatunk nagyon stabil, és biztosítottuk, hogy a jövője is az legyen. Ha a tárgyalások sikeresek lesznek a Quantummal, az egy bónusz, de nem függünk ettől" - idézte az Autosport Rohant.

Ijaz hasonlóan beszélt: "Az eredeti tervek szerint a Quantum-biznisz nem kivitelezhető. Én döntöttem így, és közöltem ezt a Lotusszal még karácsony előtt. A téli szünetben behúztuk a megfelelő profi segítséget, és az eredményeinket szerdán a csapat elé tártuk, majd úgy döntöttünk, hogy folytatjuk az egyeztetéseket". Az arab üzletember rejtélyesen fogalmazott, mint mindig, de az átalakításokról, módszerekről és a Quantum mögött álló emberekről továbbra sem mondott semmit.

A Lotus hétfőn szponzori szerződést írt alá a dán, profi bringacsapatáról ismert Saxo Bankkal, ez is kellett ahhoz, hogy Eric Boullier csapatfőnök azt mondhassa: "Legalább 2014-re, sőt, kicsit tovább is, a csapat stabil. Csendesebb időszak következhet, már csak a pályára kell figyelnünk".

Tavaly anyagi problémáktól sújtva versenyezték végig az évet, Kimi Raikkönennek 17 millió euróval tartoztak, amit még mostanra sem egyenlítettek ki teljesen.

Múlt héten Lopez 140 millió eurós adósságról számolt be, ami persze valójában kevesebb, úgyhogy a Lotusszal tényleg minden rendben lesz, állítja. Bár az első tesztre nem készülnek el, az új autó 3 hetet csúszik, és január 28. helyett csak február 19-én mutatkozik be.