Schumacher: a 29 nap kóma és a két műtét nagyon súlyos állapotot jelez

2014.01.27. 11:52

Michael Schumacher 29 napja fekszik kómában, állapotáról keveset tudni. A DigiSport reggeli műsorában nyilatkozó dr. Várady Péter, az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet idegsebész főorvosa szerint a kóma időtartama és a Forma-1-es pilótán elvégzett két műtét súlyos állapotot jelez, de még ebből is lehet visszaút.

A két műtétről egyértelmű információ szivárgott ki, ebből nagyon rossz diagnózisra lehet következtetni Várady szerint, aki megjegyezte, mivel kevés dolgot árulnak el Schumacherről, csak spekuláció, hogy milyen állapotban lehet.

„Ha az agy középponti része vagy a bal oldali félteke sérült, rendkívül súlyos károsodások lehetnek az agyi funkciókban, de ezek nem feltétlenül véglegesek. A kóma jelentheti azt, hogy az agytörzsi rész sérült, de lehet, hogy csak erős agyduzzadása van, ami még visszafordítható. Ha azonban az idegpálya sérült, végleges szakadás történt, felnőtt korban kicsi a visszaépülés esélye" – mondta az idegsebész.

Schumachernek az egyik műtétnél a koponyacsontjából is eltávolítottak egy darabot. Várady szerint ez nagyon okos megoldás akkor, ha gyógyszeres úton vagy lélegeztetéssel nem lehet csökkenteni az agyi nyomást. Az orvos szerint ez az eljárás nem csökkenti Schumacher felépülésének esélyét.

Várady szerint most azt sem lehet igazán tudni, hogy a pilótát mesterségesen tartják kómában, vagy olyan fokú a sérülése, ami miatt nem tud felébredni. Megjegyezte, annál jobb a beteg prognózisa, minél rövidebb a mesterséges mélyaltatás, de egyénenként nagyon eltérő, hogy mikortól káros. „ A szövődmények, gyulladások, trombózis, minden nappal nagyobb eséllyel fordulnak elő, de szerencsére nagyon erős fizikumú sportemberről van szó, és ez a fizikum segíthet, hogy jól végződjön egy ilyen történet."