Vettel 65 millió nézőt mart el a tévé elől

2014.02.04. 11:33

Mintegy 13 százalékkal esett két év alatt a Forma-1 nézettsége világszerte, írta a sorozat kereskedelmi jogait birtokló Formula One Management a Globális Médiariport című közleményében. 2013-ban 450 millióan követték tévén a bajnokság eseményeit, ez 50 milliós visszaesés 2012-höz, és 65 milliós 2011-hez képest.

A zuhanás persze nem ilyen drámai, ha számba vesszük, hogy tavaly eggyel kevesebb futam volt, mint tavalyelőtt, bár két éve ugyanúgy 19 GP-t rendeztek, mint 2013-ban, és a bajnokság is nagyjából akkor dőlt el, mint legutóbb: Vettel múlt ősszel már négy nagydíjjal a zárás előtt behúzta sorozatban negyedik világbajnokságát.

Bernie Ecclestone szerint ez nem tett jót a Forma-1-nek: „Az utolsó futamok tét nélkülisége miatt, illetve hogy az USA és Brazília előtt eldőlt a világbajnokság – nagydíjak, amik mindig rengeteg nézőt vonzanak –, számíthattunk az esésre.”

Brazíliában nézik legtöbben a Forma-1-et a világon, 2013-ban 77 millió rajongó ült a képernyők elé, ami 5 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. Szintén csökkent az érdeklődés Franciaországban, Németországban, Oroszországban, Japánban és Kínában, a legtöbb helyen azért, mert fizetős csatornára került az F1. Pár helyen az esés jelentéktelen, mint például Japánban, és az eggyel kevesebb versenynek tudható be. Spanyolországban az eggyel kevesebb helyi futam – tavaly Valencia már nem volt, csak Barcelona –, míg Lengyelországban a helyi pilóta – Robert Kubica – hiánya okozhatta a visszaesést.

Többen nézték viszont az F1-et az USA-ban, Nagy-Britanniában és Olaszországban, mint 2012-ben.

„Az elmúlt szezonban 450 millió nézője volt a Forma-1-nek világszerte, 2012-höz képest kevesebb, de nem váratlan.  Az összképet árnyalja az is, hogy 2013-ban egy futammal rövidebb volt a szezon” – foglalta össze Ecclestone a tanulmányban.

A nagyfőnök biztos benne, hogy 2014 viszont növekedést hoz, az új szabályok feldobják majd a szériát. „Az ilyen fejlesztések tartják élen a Forma-1-et, és a vezető technológiai újítások. Biztos vagyok benne, hogy az új szezon kiszámíthatatlansága új izgalmakat és ádáz küzdelmet fog biztosítani” – idézte a kommüniké Ecclestone-t.

Utóbbi mondatok azért furcsák, mert az üzletember a Daily Mailnek épp hétfőn ecsetelte, mennyire utálja az új Forma-1-et annak módosításaival együtt.

Vettel tavaly zsinórban megnyerte az utolsó 9 GP-t, összesen 13-szor lett első. Ekkora dominancia csak 10 és 12 éve, 2004-ben, illetve 2002-ben volt az F1 történetében, akkor Michael Schumacher már augusztusban, illetve júliusban világbajnok lett.

Ecclestone javaslatára idén az utolsó versenyen dupla pontokat osztanak, így akarja elérni, hogy a bajnokság a legvégéig nyitott maradjon. A szabály nagy felháborodást keltett minden szinten, és elméletileg még eltörölhetik. A főnök alapból az utolsó három nagydíjat akarta duplázni, de a csapatok csak egybe mentek bele. Ötletéről viszont még nem tett le.