300 dolog van a listánkon, 50-nél járunk

2014.02.11. 13:51

Az első teszt után pár Forma-1-es pilóta aggódott az idei autók sebesség-visszaesése miatt, többek között Jenson Button is arról beszélt, hogy néhány pályán a GP2-es autók nagyon közel lesznek az F1-esekhez. A mérnökök közel sem ennyire borúlátóak, és néhány nappal később már maga Button is máshogy érzi a körülményeket.

„Az első versenyre már mindenki sokkal gyorsabb lesz. Az év végére meg ha két másodpercre leszünk (a tavalyi formánktól)” – idézte az Autosport a mclarenest, aki igen jól ment Jerezben.

Rod Nelson Williams-mérnök alátámasztja a szavait: „300 dolog lehet a listámon, 50-et végeztünk el belőle. Rengeteg feladatunk van. Előbb még versenytávot is kell futnunk, ami azért nem az időmérőtempóról szól. Rengeteg aerodinamikai alkatrész, amivel az első futamra készülünk, csak a második bahreini tesztre lesz kész."

Jövő csütörtöktől kezdenek Bahreinben a csapatok, majd lesz még egyszer négy nap február legvégén, március elején.

A Ferraritól a technikai igazgató, James Allison beszélt a jelenlegi, lassabb tempó okairól. „Nézzék meg a hátsó szárnyakat, akkorák, mint amiket Kanadában használunk. Ott megy el a leszorítóerő, és nincs már befújt diffúzor sem. De az új szabályok új lehetőségeket kínálnak, vagyis lehet leszorítóerőt találni.”

Kanadában a hosszú egyenesek miatt kevés leszorítóerőre van szükség, az idei szárnyak kisebbek, és kevesebb keresztelemet tartalmaznak, mint a tavalyiak. Az első szárnyak szintén kisebbek és keskenyebbek, de a mérnökök már dolgoznak az elveszett erő visszaszerzésén.

Ehhez jön még, hogy a turbók is erősödni fognak, mert Jerezben még maximális teljesítményük alatt futottak, bőven. Egyelőre cél a megbízhatóság, amiben a Mercedes és a Ferrari már meggyőző, a Renault viszont sehol nincs. Bahrein nagy kérdése, hogy a franciák és így csapataik – a Red Bull, a Toro Rosso, a Caterham és a Lotus – fel tudnak-e zárkózni a többiekhez. (Főleg persze az RBR érdekes.)

A Lotus már ment a Renault helyrepofozott motorjával, ám Bahreinre további erősítést ígér a cég.