Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mercedes: Próbálunk nem mosolyogni

2014.03.05. 15:12 Módosítva: 2015-05-04 03:09:31

A legtöbb kört és távot tette meg, a 2-3. legjobb időt futotta a hétvégén befejeződött teszteken a Mercedes, úgy tűnik, a legjobban készült fel a szezonra az összes F1-csapat közül. A gyár F1-motorfőnöke, Andy Cowell viszont óvatosságra int a jövő hétvégi nyitófutam előtt, bár tudja, őket tartják favoritnak.

"Elővigyázatosak és óvatosak igyekszünk lenni, próbálunk nem mosolyogni a megtett táv és a bahreini teljesítményünk miatt sem. Milliszekundomokra elmosolyodunk, aztán a gondjainkra koncentrálunk, és próbáljuk megoldani azokat."

A Mercedes a 12 tesztnap feléig szinte hibátlanul ment, aztán jöttek náluk is a leállások, bajlódtak a turbómotorral és a váltóval is.

"Lehetetlen megmondani, mennyire állunk készen. Folyamatosan és szakadatlanul azon dolgozunk, hogy minden rendben legyen a versenyhétvégére, és minimalizáljuk a kockázatokat. Megnyomjuk a munkát Melbourne-ig, de tudjuk, hogy az utolsó futamig nem derül ki, ki lesz a világbajnok" - óvatoskodott Cowell.

Hamilton mintha vigyorogna, nem?
Hamilton mintha vigyorogna, nem?

A Mercedes-motorok közel 20 ezer kilométert tettek meg a teszthónap alatt, vagyis elméletileg minden gyenge pontnak felszínre kellett jönnie. Elméletileg, mivel a gyakorlat mindig hozhat új dolgokat, főleg egy olyan iparág, mint a Forma-1.

"A lényeg a részletekben rejlik, és nem tudjuk, milyen részlet kerülte el a figyelmünket. 18 ezer megtett kilométer rengeteg hibát kihozott, de kihozta-e mindet? Soha. Kizárt, hogy minden bajjal találkoztunk volna már. Reméljük, minél kevesebb maradt."

És azt sem szabad elfelejteni, hogy tesztről van szó, amikor a csapatok titkolóznak, próbálják kisebbíteni az eredményeiket. A Mercedes nem tette ezt, keményen hajtott a legjobb időért és a minél több kilométerért, de ki tudja, valaki nem vállalta-e be, hogy kockáztat.

"Gyakran éri az embert meglepetés az első futamon. Láttunk már autót teszten állandóan lerobbanni, aztán Ausztráliában a dobogón végezni. Megszámlálhatatlanul sokszor láttunk ilyet, és újra megtörténhet. Melbourne nagyon izgalmas lépés a hibrid Forma-1 új világába, tényleg nem tudom, mi fog történni" - állítja a Merci-mérnök.