Red Bull: Szar ez az F1, le kéne lépnünk

2014.03.24. 15:10

Nehéz hónapok vannak a világbajnok Red Bull Racing mögött. A februári teszteken szenvedtek, aztán az első futamon félig magára talált a csapat, Sebastian Vettel ugyan kiesett a Renault-motor miatt, Daniel Ricciardo viszont második lett. Csakhogy pár óra múlva kizárták, az istálló fellebbezett, az ügy folyamatban van, tárgyalás április 14-én.

„Tény, hogy a szövetség szenzorai már a tesztek óta pontatlanok. Bizonyítani tudjuk, hogy a határon belül voltunk” – nyilatkozta az esetről a német Kurirnak a csapattulajdonos Dietrich Mateschitz.

A nagyfőnök állítja, ha a balhéból mégsem jönnek ki jól, és továbbra is nézeteltérésük lesz a FIA-val (Nemzetközi Autós Szövetség), akár távozhatnak is a sportból. Még akkor is, ha anyagilag megéri a Forma-1-ben szerepelni.

„A kérdés nem igazán az anyagi oldal, hanem a sportérték és a politikai befolyás. Átmentünk már sok dolgon, de van egy határ, amit még el tudunk viselni” – mondta erről a 69 éves milliárdos.

Az üzletembernek – csakúgy, mint Bernie Ecclestone-nak és a Ferrari-elnök Montezemolónak – nem tetszik továbbá az új F1 sem: nem jönnek be neki a halkabb turbómotorok, a korlátozott fogyasztás, sem a visszaesett tempó.

„Az F1-nek újra annak kell lennie, ami mindig is volt, a csúcskategória. Nem benzinspórolási rekordról kell szólnia, és ne lehessen suttogva is beszélni egy futam közben, úgy, hogy a legizgalmasabb hang a kerékcsikorgás. Ugyanilyen abszurd, hogy egy másodperccel lassabb az egész, mint tavaly, és hogy a juniorkategória, a GP2 majdnem ugyanilyen gyors, töredéknyi büdzséből."