Ecclestone: Ez az F1 elfogadhatatlan

2014.04.06. 15:22 Módosítva: 2015.05.04. 01:51

Minden eddiginél jobban és komolyabban kritizálta az új Forma-1-et Bernie Ecclestone, aki a bahreini versenyhétvégén nyilatkozott az újságíróknak, köztük az Autosport.com-nak is.

A nagyfőnök a turbókorszak évekkel ezelőtti bejelentése óta nagyon rossz szemmel nézte a változtatásokat, tavaly, idén is felszólalt ellenük, de most, két unalmas futam és a harmadik, élvezhetetlen időmérő után végképp kiakadt: szabályváltoztatásokat sürget, hogy visszahozzák az elveszett show-t az F1-be.

"Valamit tennünk kell, mindenképp. Nem hinném, hogy a jelenlegi dolgok elfogadhatóak a közönség számára. Az emberek jegyet vesznek, és a megszokott Forma-1-et akarják látni" - mondta Ecclestone.

Szerinte a probléma gyökere a turbómotor, ami csúcstechnika, de mégsem a csúcskategóriába való, mert halk, és túlságosan gazdaságos.

"Ezekkel a fantasztikus motorokkal van a gond. Kétségtelenül hihetetlenek, főleg, hogy mennyi erőt adnak le ahhoz képest, hogy milyen keveset fogyasztanak. De ez nem a Forma-1. Tegyék a túrakocsikba vagy mit tudom én, de ne az F1-be."

A Red Bull folyamatosan azért lobbizik, hogy a fogyasztási korlátot felfüggesszék: jelenleg 100 kg/óra a maximális benzinátfolyási mennyiség a motorba, ha ezt eltörölnék, hangosabbak, erősebbek és gyorsabbak is lennének a gépek. (A lassúság miatt egyébként Fernando Alonso emelt szót pénteken.)

Csakhogy a Mercedesnek tökéletesen fekszenek a jelenlegi körülmények, kettőből két futamot, háromból három időmérőt nyertek, csapatfőnökük azt mondta, a szabályváltoztatás abszurd ötlet. Ecclestone viszont biztos benne, hogy a németek is támogatnák az ő elképzeléseit.

"A csapatok tudják, hogy gond van, a motorgyártók szintén. Már dolgoznak rajta. Szerintem a Mercedes is támogatni fogja a dolgot, élre állnak benne. Meg tudjuk oldani a problémát anélkül, hogy ők veszítenének. Mindenkinél jobb munkát végeztek, emiatt nem szabad, hogy bűnhődjenek. Nem szabad hátrányt szenvedniük a szabályváltoztatásokból. De ők sem elégedettek jelenleg. Nem szívesen látnak elégedetlen drukkereket."
Bernie vasárnap mítingel Jean Todt FIA- és Luca Di Montezemolo Ferrari-elnökkel, hamarosan fejlemények várhatóak.