A Ferrarinál türtőztetik magukat a pilóták

2014.04.11. 11:23

Gond van a Ferrarinál, és ez baj, nem csak az istállónak, de az egész Forma-1-nek, állítja 1978 világbajnoka, Mario Andretti. A problémák nyilvánvalóak, erről a Ferrari-elnök Luca Di Montezemolo is beszélt, amikor vasárnap a 9-10. helyen végeztek a pilótái.

"A Ferrari nem szenvedhet a tizedik helyért. Nem jó a Ferrarinak és nem jó a Forma-1-nek sem. A Ferrarinak elöl kell lennie. A Mercedes egy ikon, kétségtelen, de ha autóversenyről van szó, pláne Forma-1-ről, a Ferrari a mérték. Ott kell lenniük az élen, persze ezt ők is tudják. Látszik, hogy mindenki frusztrált, Luca Di Montezemolo leginkább" - véli Andretti, aki maga is vezetett a márkának, 1982-ben két futamra ugrott be, Monzában pole-t szerzett és harmadik lett.

A versenyzők, Kimi Raikkönen és Feranando Alonso a körülményekhez képest visszafogottan kezelik a helyzetet, de a gpupdate.net-nek nyilatkozó Andretti szerint ez csupán álca. "Szerintem a pilóták nem kicsit türtőztetik magukat, hogy ne mondják ki, mit gondolnak. Mert, mint tudjuk, itt nem lehet kritizálni."

A 74 éves legenda egyértelműnek látja, hogy jelenleg a Ferrari csak az ötödik legerősebb a mezőnyben, vagyis abszolút közepes.

"Nagy munka áll előttük, az autó minden pontján javítani kell. Bahreinben kiderült, hogy a Force India, a Red Bull és a Williams is előttük van. Nem tudom, mennyi időbe telik feljönniük, de hogy sok dolguk van, az biztos. Remélem, elő tudnak húzni valamit a kalapból."

Viszont ha nem tudnak, annak komoly következményei lehetnek: "Nem lepne meg, ha Fernando távozna. Még mindig a csúcson van, de már nem veszíthet sok évet. Ha jön a lehetőség, megfontolja. Amikor Lewis (Hamilton) a Mercedeshez váltott, mindenki azt kérdezte, mi a fenét csinál, aztán nézzük meg, mi történt. Sosem tudni, mi lesz a következő lehetőség, az meg biztos, ha szabadul a ferraris szerződéséből, rengeteg ajánlata lesz".

A következő lehetőség elméletileg már ismert, a McLaren lehet az, ami tavaly fél éven át hajtotta Alonsót, de nem tudta leigazolni. A 2015-ben visszatérő Hondával vezethetné az angolokat, csak az ismét csapatfőnök Ron Dennisszel nincs épp jóban 2007-es mclarenes balhéik miatt.

Szerződése az olaszokkal 2016 végén jár le, akkor már 35 éves lesz, necces, hogy utána egy új istállónál nagy sikereket tudjon elérni. Ha váltani akar, akkor azt most kellene megtennie.