Vettel: Hát, így járt

2014.04.20. 13:17

Nem sikerült túl jóra Sebastian Vettel, a Red Bull-Renault négyszeres világbajnokának kínai hétvégéje, miután csak az ötödik helyen ért célba. Ráadásul ismét gyorsabb volt nála csapattársa, az ausztrál Daniel Ricciardo, akinek még arra is volt esélye, hogy felkerüljön a dobogóra.

Éppen ezért az RBR azt szerette volna, ha Ricciardo simán mehetett volna a harmadik helyen autózó Fernando Alonso után, de ehhez meg kellett volna előznie csapattársát, Vettelt is. Volt olyan kör is, amikor az ausztrál 2 másodperccel volt gyorsabb a németnél, úgy gondolta a csapat, hogy jobb szólni Vettelnek, engedje el csapattársát.

Vettel gyorsan visszakérdezett mérnökének, Guillaume 'Rocky' Rocquelinnek, hogy milyen gumikon van mögötte Ricciardo. Amikor megtudta, hogy ugyanolyan gumikon és ugyanolyan taktikán vannak, csak ennyit felelt: „Hát, így járt!” Mivel nem volt különbség köztük, nem adta oda csak úgy a helyét az újabb kérés ellenére sem, de a jóval gyorsabb Ricciardo végül csak el tudott menni mellette, bár később a harmadik helyet már nem tudta megszerezni.

Vettel nem engedelmeskedik

2013-ban, Malajziában is megtagadta Vettel a csapatutasítást, amikor arra kérték, maradjon Mark Webber mögött, és tartsák biztonságban az első két helyet. A németet nem érdekelte, óriási csatába kezdett csapattársával, akit végül meg is előzött.

Vettel sorban a második futamon kapott utasítást arra, hogy engedje el Ricciardót, de Bahreinben nem csinált ekkora ügyet belőle. Az ausztrál akkor is negyedik lett, ám Vettel csak a hatodik.

A futam után, amikor Ricciardót arról kérdezték, mit szól csapattársa reakciójához, udvariasan kitért a komoly válasz elől: „Nem tudom, mit mondott a verseny alatt. Nem voltam biztos benne, hogy más taktikán vagyunk-e, de végül megelőztem. Nem szeretném, ha konfliktus lenne közöttünk.”