Raikkönent elérte a Button-kór

2014.04.22. 15:15

Felemás hétvégéje volt a Ferrarinak a Kínai Nagydíjon, hiszen bár Fernando Alonso megszerezte a csapat első idei dobogós helyét azzal, hogy harmadikként ért célba, csapattársa, Kimi Raikkönen csak a nyolcadik lett.

A finn szerint ez főleg a vezetési stílusának köszönhető, nem az autóban van a hiba. „A stílusom és a hideg idő együtt az jelentette, hogy nem tudtam megfelelő állapotba hozni a gumikat. Nincs gond a kocsival, mert akkor nem lettem volna gyorsabb, amikor megkaptam az új kerekeket. Az egész a hideg idő, a pálya vonalvezetése és a saját stílusom keveréke miatt volt” - mondta a futam után.

A 2007-es világbajnok saját meglátása szerint nem használja elég keményen a gumikat, ezért nedves, hideg körülmények között hátrányban van. „Addig jók a gumik, amíg el nem megy a tapadás a hátsó két kerékről, utána lassítanom kell, ami miatt még hidegebbek lesznek a gumik, és ez ismétlődik végig. És ezen nem lehet egy csettintéssel változtatni, nem lesz egy varázslatra másmilyen a vezetési stílusom. Van, ahol kedvezőbb, ahogy vezetek, van, ahol nem.”

Problémája pontosan megegyezhet Jenson Button 2009-es gondjaival. Akkor az angol a szezon első felében majdnem minden versenyt megnyert, aztán júliustól erősen visszaesett. Hűvörs volt Silverstone-ban és Németországban is, Spában sem volt meleg, és egyszerűen nem tudta üzemi hőmérsékletre hozni a gumikat, mert túl finoman kormányozza az autót.

Fernando Alonsónak nincsenek ilyen problémái, ő megfelelően kemény. Kicsivel bizakodóbb is, mint a finn, de túl nagy jelentőséget ő sem tulajdonított a kínai harmadik helynek annak ellenére, hogy sokáig a második helyen autózott. Nagy csatában előzte meg a mercedeses Nico Rosberg, a végén pedig vissza tudta verni Daniel Ricciardo támadásait a spanyol.

„Ki kell élveznünk ezt a sikert, de még mindig rengeteg dolgunk van, így nem ígérhetek semmit Barcelonára. A kínai pálya nagyon egyedi, hiszen az első kerekek nagyon szemcsésednek, erre jobban kell vigyázni. Volt pár új alkatrészünk is ezen a futamon, amikkel javultunk, de meglátjuk, lehet, hogy Barcelonában még újabb dolgokat is kapunk.”

Alonso, vélhetően a harmadik helynek is köszönhetően, nagyon élvezte a futamot, azt mondta, nagyjából úgy érezte az autót, mint 2012-ben. Viszont hiába közelítette meg ő az élmezőnyt, Raikkönen továbbra is 1 percre volt a legjobbaktól - persze legalább már nála javulást mutatott a Ferrari.

Alonso azt is kiemelte, hogy a Kínában elért harmadik hely még a nemrég távozott csapatfőnök, Stefano Domenicali érdeme, mint ahogy júliusig minden, amit elérnek, exfőnöke munkájának eredménye lesz majd.