Vicc, miért intették le egy körrel előbb a kínai Forma-1-et

2014.04.24. 10:33

A német Auto Motor und Sport állítja, sikerült kiderítenie a részleteket arról, hogy miért intették le egy körrel korábban vasárnap a Kínai Nagydíjat. Emiatt a verseny 56 helyett csak 54 körös lett, de a hatalmasat hibázó versenyigazgató szerencséjére a végső sorrendet alig befolyásolta tévedése: csak egy Kobajasi-Bianchi előzés volt a végén a 17. helyen, amit így törölni kellett, a pontszerzőkre nem volt hatással.

A szaklap információi szerint egészen elképesztő ok miatt történt az eset: a helyi versenyigazgató, Tao Csuang pár körrel a vége előtt megkérdezte a Forma-1 versenyigazgatóját, Charlie Whitingot, hogy lengesse-e a fehér zászlót, ami az utolsó kört jelzi. Már a kérdés maga nonszensz, mert az F1-ben sosem használták a fehér zászlót, ez csak az amerikai versenysorozatokban bevett.

Whiting nemleges válaszát Tao Csuang a „no flag now” - „nincs most zászló” szavakkal, illetve valószínűleg ennek kínai megfelelőjével továbbította annak a versenybírónak, aki a célegyenesben készült a lengetésre, ám ő már nem hallotta a no-t, vagy egyszerűen csak félreértette, így leintette a futamot.

A kockás zászlót viszont egyedül a győztes Lewis Hamilton látta, mire a második Nico Rosberg 18 másodperccel később a célegyenesbe került, már szóltak a versenybírónak, hogy kicsit korai volt a mozdulat. De ez sem segített, azzal, hogy Hamiltont leintette, hivatalosan véget vetett a futamnak. A szabályok értelmében ráadásul a korai befejezés miatt nem az akkori, hanem az utolsó zavartalan kör végi eredményt kell számítani, ami így a kettővel a vége előtti, vagyis az 54. volt.