A legpazarabb megemlékezés, ami Monacóban létezhet

2014.05.23. 21:00

Monaco a Forma-1-es futamok legfényűzőbb helyszíne és egyben persze több pilóta otthona is. A luxuskörnyékhez pedig évről évre egyedi sisakfestéssel készül néhány versenyző, sőt, 2005-ben a Red Bull még a kocsit is Star Wars-osra fújta a film promóciójáért.

Idén az autókat ugyan nem variálták meg - csak a McLarennél változott a minta kicsit, hiszen ezen a futamon éppen a Johnnie Walker a kiemelt szponzoruk -, ám így is legalább hét pilóta készült teljesen új mintájú sisakkal, egyikük mindjárt kettővel is.

Sebastian Vettel, a címvédő, négyszeres világbajnok a sisakok 3000 éves múltjára tekint vissza ezen a hétvégén - a festés a bronzsisakok mintáját idézi, mintha abból lenne megmunkálva. Az angol Sky tévécsatorna kommentátorai azt mondták, idén van a sisak feltalálásának 3000 éves évfordulója - hogy ez a csütörtöki szabadedzésre, a szombati időmérőre vagy a vasárnapi versenyre, netán mondjuk októberre esik-e pontosan, azt nem tudjuk, de maga a bukó remekül néz ki.

Red Bull-os csapattársa, Daniel Ricciardo is újdonsággal indul - ő a monacói csillogást örökítette meg egy zsák csillámporral és egy hatalmas MONACO-felirattal. Valtteri Bottas, a Williamsnél versenyző finn is a csillámpor és a futam helyszínének kiemelése mellett döntött, a sisak tetejét viszont a monacói zászló színeinek megfelelő vörös és fehér kárómintával díszítette.

Marcus Ericsson, a Caterham svéd pilótája dupla fronton támad Monacóban - új sisakfestésével Ronnie Petersonra emlékezik - ő volt az utolsó svéd, aki futamot tudott nyerni a Forma-1-ben, Monacóban ráadásul pont 40 éve, 1974-ben győzött. Már maga a gesztus is remek Ericssontól, de az, hogy megszerezte Peterson 40 évvel ezelőtti sisaktáskáját, nem másolatot, az eredetit, az egészen pazarrá teszi a megemlékezést.

Kiét találták el a legjobban

A két sauberes, Adrian Sutil és Esteban Gutierrez jó célért festette át bukóját - mindkettő mintáját a brazil művész, Romero Britto tervezte, és mindkettő árverésre kerül. Illetve Sutilé már el is kelt május 7-én Londonban, míg a mexikóiéra június 11-én lehet licitálni, a pénz pedig a Gabrielle's Angel Foundation rákkutató alapítvány kapja. Sutil egyébként nem csak az elárverezett sisakban vezet Monacóban, a csütörtöki szabadedzések alatt barnára fújt fejvédőben volt.

Sergio Perez a Force Indiánál saját becenevét - Checo - fújatta a sisak hátuljára és tetejére, mindezt neonsárgával, pszichedelikus mintákkal övezve. A lotusos Romain Grosjean is új mintát kapott a hétvégére, de egyiküké sem kötődik kifejezetten az egyedülálló hangulatú hercegséghez.