Román autókereskedés mehet az F1-be

2014.06.03. 13:39

Április 11-én jelentette be a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA), hogy elfogadta a NASCAR-ban is érdekelt Gene Haas jelentkezését a Forma-1 tizenkettedik csapatának. Az amerikai ugyanakkor már a belépésnél jelezte, kérdéses, hogy tudják-e vállalni a 2015-ös indulást, ezért már előre úgy egyeztek meg az FIA-val, hogy adott esetben 2016-ra tolhassák a rajtot.

Ezt május végén meg is tették, hiszen nem sikerült egyik motorgyártóval sem megegyezniük, ám lehet, hogy ennek ellenére már jövőre újra 12 csapatos lesz az F1, mert hivatalosan is elfogadhatja az FIA az eddig csak pletyka szintjén emlegetett román istálló jelentkezését.

Azt eddig is lehetett tudni róluk, hogy a korábban a HRT csapatot összehozó Colin Kolles áll mögöttük, illetve hogy a Forza Rossa nevű román Ferrari-kereskedés nevét viselnék. Ám Adam Cooper szakíró saját blogjában azt írta, hogy a - mostanra csak FRR (Forza Rossa Romania?) néven emlegetett csapat - Renault-motorral indulna, annak ellenére, hogy a Renault jelenleg a maximális négy csapattal működik együtt, így csak akkor kaphatna az FRR is tőlük, ha 2015-ig az egyik jelenlegi csapat váltana, vagy megszűnne.

Az FRR jelentkezését azért fogadták el bő hat héttel később, mint a Haas-csapatét, mert az FIA nagyon körültekintően vizsgálta meg a román üzletemberek projektjének anyagi hátterét. A csapat élén egyébként Ion Bazac, korábbi román egészségügyi miniszter áll, de a 45 éves orvos mögött számos pénzember és a már említett Ferrari-kereskedés van, továbbá a román kormány is támogatja a kezdeményezést.

A stábot a 46 éves, csapatfőnökként több F1-istállónál is megfordult Kolles állítaná össze, az autót is ők maguk építenék, a központ pedig Münchentől nem messze lenne. Nincsenek viszont könnyű helyzetben, hiszen a Gene Haasékhoz képest hat hetes csúszás miatt rohamtempóban kell majd dolgozniuk, ha kész akarnak lenni a 2015-ös szezonra. Erre igen kevés az esély.