Vettel: 88 óta nem volt ilyen uralom

2014.06.06. 11:18

Képtelenség befogni a Mercedest idén, állítja a világbajnok Sebastian Vettel. Sőt, az F1-ben 1988 óta nem volt ekkora csapatdominancia, akkor a McLaren Prosttal és Sennával, most a Merci Hamiltonnal és Rosberggel.

Mondja ezt úgy, hogy tavaly ő rekordot jelentő 13 futamon győzött a 19-ből, ám istállóra vetítve tényleg úgy tűnik, igaza van: a Mercedes idén hatból hatot nyert, ötöt ráadásul kettős győzelemmel, míg 2013-ban a német ugyan dominált, de Mark Webbert a másik Red Bullban többen is verték.

Monacóban viszont összeveszett a két mercis, és bár állítják, már minden rendben, egyre közelebbinek látszik egy ütközés közöttük. Vettel úgy gondolja, a Red Bullnak ez sem segítene.

"Ha kiütik egymást, az jó nekünk. Csakhogy elég okosak ahhoz, hogy ne tegyék. Nem játszhatunk erre. Ráadásul ennyivel a vége előtt még az is beleférne, hogy egyszer kitegyék egymást. Meglehetősen sokkal vezetnek. 1988 óta nem volt csapat ennyire domináns. Minden futamot nyertek idén, és amikor lehetőségük volt, hozták a kettős győzelmet" - nyilatkozta az Autosportnak.

Jó 25 évvel ezelőtt a 16 futamos szezonból Senna és Prost 15-öt megnyert. Ez várhat most is a Forma-1-re, Vettel azt mondja, új autót kellene építeniük, hogy labdába tudjanak rúgni.

"A lemaradásunk nagyon nagy. Nem lehet új autót csinálni, a szabályok ennyire nem rugalmasak. Meglátjuk, hol leszünk itt (Montrealban) hozzájuk képest, aztán onnan kezdhetünk építkezni. Megtesszük, ami tőlünk telik, de túl nagy a különbség, hogy ledolgozható legyen."

Hétvégén Kanadában Hamilton a pálya egyenesei miatt az eddiginél is nagyobb uralmukra számít, a Mercedes motor a legerősebb és leggyorsabb az F1-ben.