Krízis: végleg kiborult az RBR a Renault-ra

2014.06.23. 18:52

Nyolcadik helyen végzett a jobbik Red Bull az Osztrák GP-n, Daniel Ricciardo még az utolsó körben is előzött, Sebastian Vettel viszont nem ért célba. Már az első körben elgyengült alatta a Renault-motor, ami aztán valamennyire magához tért, de később a világbajnok koccant, és a szárnycsere után kevéssel fel is adta a futamot - annyira lemaradt, hogy valójában értelme sem lett volna folytatnia, és a kocsi sem volt a legjobb állapotban.

A Red Bull szerint a gyenge formáról a Renault tehet, ami nem képes sem megbízható, sem erős motort biztosítani a bajnoki címvédő istállónak - Chris Horner be is szólt a franciáknak, akik az osztrák futamra ígérték a felzárkózást a vezető Mercedeshez.

"Frusztrál a helyzet. Sokat nyertünk együtt, igen, minden futamunkat és minden világbajnokságunkat a Renault-val értük el, de a helyzet jelenleg nem javul. A megbízhatatlanság elfogadhatatlan, a teljesítmény elfogadhatatlan. Változásokra van szükség, nem folytatódhat így tovább, mert az senkinek sem jó. Nem lesz másfajta motorunk jövőre, de versenyképesek akarunk lenni, és az élen akarunk futni. Valaminek történnie kell. Nem a mi dolgunk, hogyan oldják meg, és nem a mi felelősségünk, mi a klienseik vagyunk, a terméküket használjuk, és az nincs azon a szinten, ahol lennie kell" - felelte a csapatfőnök az Autosport kérdésére.

A Renault-tól Rob White válaszolt, nyugalomra intette a menedzsert: "A nyugatalanság és a frusztráció egy nem megfelelő eredmény után teljesen érthető Christiantól, és mi is osztozunk ezekben az érzésekben, de elszántak vagyunk, hogy olyan gyorsan összeszedjük magunkat, amilyen gyorsan csak tudjuk, és azt hiszem már mutattunknémi fejlődést, és tudjuk, mint vár tőlünk a Red Bull".

Vasárnap a paddockban már azt beszélték, hogy jövőre a Red Bull saját motort akar gyártani, de ezt Dietrich Mateschitz cégtulajdonos úgy kommentálta, hogy "értelmetlen ilyesmire reagálnia is", annyira kacsa.

Saját motort építeni hihetetlenül drága, és az RBR-nél nincsenek is meg az alapok ehhez.

A Red Bull idén nyolcból egy futamot nyert meg, két hete Kanadában a Mercik gyengélkedése miatt Ricciardo futhatott be elsőként.