nono

Ecclestone 23 milliárd forintért vásárolta ki magát a börtönből

2014.08.05. 10:42

Lezárult Bernie Ecclestone, a Forma-1-főnök németországi pere, miután a milliárdos még a múlt héten peren kívüli egyezséget ajánlott, amit az államügyész kedd délután el is fogadott.

Ecclestone-nak azért kellett még áprilisban bíróság elé állnia Münchenben, mert a vád szerint 2006-ban lefizetett egy akkori német bankárt, hogy segítse elő a Bayern LB tulajdonában lévő részesedés eladását, hogy Ecclestone hatalmon maradhasson az F1-ben.

Gerhard Gribkowsky nagyjából 32 millió eurót kapott ezért, a Bayern LB-t viszont sokkal nagyobb kár érte, ezért pereltek. A tárgyalás kezdete előtt, illetve még a múlt hét végén is 25 millió fontot, vagyis nagyjából 32 millió eurót kínált Ecclestone a megegyezésért, melyet a hétvégén emelt 100 millióra, de dollárban (ez euróban nagyjából 75 millió). Erre Peter Noll bíró azt kérdezte tőle, hogy tud-e egy héten belül fizetni, mire a válasz Ecclestone egyik képviselőjétől az volt, hogy „megoldható.”

Az ajánlatot az államügyész a 83 éves Ecclestone idős korára és egyéb körülményekre hivatkozva el is fogadta. Ekkora összeget korábban még senki nem fizetett Németországban peren kívüli megállapodásért.

A vád egyébként 10 év börtönt kért az angol üzletemberre, aki lemondott volna minden szerepéről az F1-ben, ha bűnösnek találják. A peren kívüli egyezség ellenére Ecclestone továbbra is tagadja bűnösségét. A müncheni bíróság szóvivője, Andrea Titz keddi sajtótájékoztatóján annyit közölt, hogy az egyezséggel nem mentették fel Ecclestone-t a vádak alól, sem bűnössége, sem ártatlansága nem igazolódott, így mindenki azt hihet róla, amit szeretne.

A müncheni bíróság hivatalos bejelentése kedd délutánra várható.

Ecclestone-ból előtört az üzletember

Az angol The Independent információi szerint az üzletember a keddi meghallgatáson azt kéri majd Bajorországtól, amely a 100 millió dollárt kapja majd a Bayern LB-n keresztül, hogy pénzt egy új, bajorországi F1-pálya építésére használja fel. Vagyis lényegében az a pénz, amivel megússza a tárgyalást, az esetleges bűnösségének bizonyítását, azzal saját pénztárcáját hízlalná tovább, hiszen egy újabb német F1-pálya természetesen komoly hasznot hozna neki.